Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,53 Ft
Euró
396,02 Ft
Font
468,76 Ft
Bitcoin
61,965 $

Több uniós országban is jöhet a négynapos munkahét

Magyarországon egyelőre csak a munkaadók harmada tartja jó ötletnek, miközben az EU számos országában már bevezetnék a négynapos munkahetet.

...svg content...Fotó: Unsplash/Arlington Research
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Index az Euractiv jelentése nyomán számolt be arról, hogy Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos legutóbbi nyilatkozatában kiemelte, meglátása szerint az Európai Unióinak szorgalmaznia kellene a négynapos munkahét bevezetését, főként a munkaerőhiánnyal sújtott ágazatokban.

Az uniós biztos úgy fogalmazott, tapasztalatai szerint sokan támogatják az ötletet, rámutatva, hogy a fiatalabb generációknak más elképzelésük van a munka és a magánélet közötti egyensúlyról, ő maga pedig nyitott lenne a négynapos munkahétre. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Schmit ugyanakkor rámutatott, egyelőre nem született konszenzus az EU-ban a négynapos munkahét kapcsán, kiemelve, hogy a szociális partnerek közötti megállapodás az alapja annak, hogy aztán a tagállamok is elfogadják a javaslatot. Hangsúlyozta:

„Bizonyos ágazatok nem hozzák lázba a munkavállalókat, a munkaidő csökkentése talán vonzóbbá teheti őket.”

Az Európai Unióban jelenleg nem csupán a munkanélküliség, de a munkaerőhiány is problémát jelent: számos ágazat kétségbeesetten keresi a munkavállalókat, ám hiába, mivel az emberek vagy nem akarnak ott dolgozni, vagy csak nem rendelkeznek a munkakör betöltéséhez szükséges képzettséggel.

Eközben Magyarországon egy friss, a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) megkérdezésével készült felmérésből derült ki, hogy a vállalatok mintegy harmada fontolná csak meg a négynapos munkahét bevezetését. Az érintett cégvezetők úgy nyilatkoztak, azért támogatják a rövidebb munkahetet, mert így dolgozóik hatékonyabban dolgoznak, mint a hagyományos rendszerben.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.