Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,17 Ft
Bitcoin
27,179 $

Több uniós országban is jöhet a négynapos munkahét

Fotó: Unsplash/Arlington Research
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Magyarországon egyelőre csak a munkaadók harmada tartja jó ötletnek, miközben az EU számos országában már bevezetnék a négynapos munkahetet.

Az Index az Euractiv jelentése nyomán számolt be arról, hogy Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos legutóbbi nyilatkozatában kiemelte, meglátása szerint az Európai Unióinak szorgalmaznia kellene a négynapos munkahét bevezetését, főként a munkaerőhiánnyal sújtott ágazatokban.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Az uniós biztos úgy fogalmazott, tapasztalatai szerint sokan támogatják az ötletet, rámutatva, hogy a fiatalabb generációknak más elképzelésük van a munka és a magánélet közötti egyensúlyról, ő maga pedig nyitott lenne a négynapos munkahétre.

Schmit ugyanakkor rámutatott, egyelőre nem született konszenzus az EU-ban a négynapos munkahét kapcsán, kiemelve, hogy a szociális partnerek közötti megállapodás az alapja annak, hogy aztán a tagállamok is elfogadják a javaslatot. Hangsúlyozta:

„Bizonyos ágazatok nem hozzák lázba a munkavállalókat, a munkaidő csökkentése talán vonzóbbá teheti őket.”

Az Európai Unióban jelenleg nem csupán a munkanélküliség, de a munkaerőhiány is problémát jelent: számos ágazat kétségbeesetten keresi a munkavállalókat, ám hiába, mivel az emberek vagy nem akarnak ott dolgozni, vagy csak nem rendelkeznek a munkakör betöltéséhez szükséges képzettséggel.

Eközben Magyarországon egy friss, a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) megkérdezésével készült felmérésből derült ki, hogy a vállalatok mintegy harmada fontolná csak meg a négynapos munkahét bevezetését. Az érintett cégvezetők úgy nyilatkoztak, azért támogatják a rövidebb munkahetet, mert így dolgozóik hatékonyabban dolgoznak, mint a hagyományos rendszerben.