Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,03 Ft
Euró
395,37 Ft
Font
468,12 Ft
Bitcoin
61,963 $

Abszolút sikerrel zárult a világ eddigi legnagyobb négynapos munkahét kísérlete

61 brit cég 2900 munkavállalója tesztelte le, milyen heti öt helyett négy napon át dolgozni, amelynek során több szempontból is jó eredmények születtek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nagy-Britanniában tavaly június és december között zajlott a világ eddigi legnagyobb négynapos munkahét kísérlete, s az eredmények alapján óriási siker volt, mivel többen is úgy döntöttek, hogy nem térnek vissza az eredeti felálláshoz.

A kísérletben 61 brit cég 2900 munkavállalója vett részt, s ennek során az alkalmazottak átlagosan heti 34 órát dolgoztak a korábbi 40 helyett (például háromnapos hétvégéjük volt, vagy szerdára szabit kaptak), ám a fizetésük mindvégig ugyanannyi maradt. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Végül arra jutottak, hogy a négynapos munkahét ideje alatt sem csökkent a produktivitás, a kollégák pedig a munka és a magánélet közötti egyensúly javulásáról számoltak be, emellett kevesebben mondtak fel és mentek el betegszabadságra.

Továbbá a munkavállalók 15 százaléka azt nyilatkozta, hogy a plusz szabadidő jóval többet ér számukra a magasabb fizetésnél, vagyis nincs az a pénz, amiért ők hajlandók lennének visszaállni az ötnapos munkahétre.

A Reuters beszámolója alapján végül a kísérletben részt vevők közül 56 cég határozott úgy, hogy a továbbiakban is tesztelni szeretné a négynapos munkahetet, 18 vállalat viszont már most elkötelezte magát amellett, hogy a kollégák csak hetente 4 napot fognak dolgozni.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.