Clouds
21 Budapest
Dollár
355,74 Ft
Euró
387,18 Ft
Font
437,27 Ft
Bitcoin
27,390 $

Abszolút sikerrel zárult a világ eddigi legnagyobb négynapos munkahét kísérlete

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

61 brit cég 2900 munkavállalója tesztelte le, milyen heti öt helyett négy napon át dolgozni, amelynek során több szempontból is jó eredmények születtek.

Nagy-Britanniában tavaly június és december között zajlott a világ eddigi legnagyobb négynapos munkahét kísérlete, s az eredmények alapján óriási siker volt, mivel többen is úgy döntöttek, hogy nem térnek vissza az eredeti felálláshoz.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

A kísérletben 61 brit cég 2900 munkavállalója vett részt, s ennek során az alkalmazottak átlagosan heti 34 órát dolgoztak a korábbi 40 helyett (például háromnapos hétvégéjük volt, vagy szerdára szabit kaptak), ám a fizetésük mindvégig ugyanannyi maradt.

Végül arra jutottak, hogy a négynapos munkahét ideje alatt sem csökkent a produktivitás, a kollégák pedig a munka és a magánélet közötti egyensúly javulásáról számoltak be, emellett kevesebben mondtak fel és mentek el betegszabadságra.

Továbbá a munkavállalók 15 százaléka azt nyilatkozta, hogy a plusz szabadidő jóval többet ér számukra a magasabb fizetésnél, vagyis nincs az a pénz, amiért ők hajlandók lennének visszaállni az ötnapos munkahétre.

A Reuters beszámolója alapján végül a kísérletben részt vevők közül 56 cég határozott úgy, hogy a továbbiakban is tesztelni szeretné a négynapos munkahetet, 18 vállalat viszont már most elkötelezte magát amellett, hogy a kollégák csak hetente 4 napot fognak dolgozni.