Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

13 ezernél is több új koronavírusos esetet regisztráltak Sanghajban a szigorú zárlat ellenére

A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen a Sanghaji Új Nemzetközi Kiállítóközpontban kialakított ideiglenes kórház, ahol a koronavírus-fertõzés enyhe tüneteit mutató betegeket különítették el 2022. április 1-jén. Az ország legnagyobb városában, Sanghajban továbbra is teljes lezárás van érvényben. A város több mint 26 millió lakosának szinte mindegyike csak Covid-tesztelés céljából hagyhatja el a lakhelyét. A fertõzöttek elszigetelésére az egész városban sportstadionokat és kiállítási csarnokokat alakítottak át. MTI/AP/Hszinhua/Ding Ting
not image

Borbély Fanni

2022. április 5. - 05:23

A megbetegedések száma egyre csak emelkedik, így kérdéses, hogy mikor kerül feloldásra a szigorú zárlat Sanghajban.

Az eredeti tervek szerint kedden feloldásra került volna a szigorú, kétlépcsős zárlat Sanghajban, a legfrissebb járványügyi adatok szerint azonban az új esetek száma meghaladta a 13 ezer főt, ennek okán pedig a 25 milliós lakosságú városban továbbra is marad a zárlat.

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

Csak kedden több mint 13 ezer új fertőzést jegyeztek Sanghajban, ez pedig több mint a háromszorosa a kilenc nappal ezelőtti adatoknak, amikor bejelentették, hogy a kétlépcsős lezárás első szakaszaként négy napra lezárják a várost. Az első szakasznak hivatalosan pénteken kellett volna lezárulnia, míg a másodiknak kedd hajnalban.

Hétfőn este azonban a helyi hatóságok bejelentették, a zárlat egészen addig marad, amíg ki nem értékelik az aktuális járványügyi helyzetet, s az egész városban elvégzik a bejelentett koronavírus-teszteket. Hszi Csin-ping kínai elnök Szun Csunlan miniszterelnök-helyettest bízta meg azzal, hogy koordinálja a koronavírus elleni küzdelmet a városban, a sanghaji hatóságok pedig hivatalos közleményben is tájékoztattak: a lehető leggyorsabban el kell érni, hogy egyetlen fertőzés se legyen Sanghajban.

A példátlanul szigorú zárlat azért is meglepő, mert 2021-ben arra törekedtek a hatóságok, hogy elkerüljék a lezárásokat, így inkább a célzott korlátozásokra fókuszáltak, úgymint bizonyos üzletek és élelmiszerboltok ideiglenes bezárása. Most azonban úgy tűnik, az egyre csak emelkedő esetszámok közepette a város egy sokkal komolyabb feladat előtt áll mint korábban, ráadásul ez a fajta zárlat szinte egész Kínában példátlannak számít.

(Wall Street Journal)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.