Titkos morzekódot rejtettek el a SpaceX űrturistáinak közös fényképén

Twitter/Sian Proctor
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 15. - 13:09

A kizárólag civil űrturistákból áll Inspiration4 misszió legénysége egy egészen érdekes fotót osztott meg a nyilvánossággal a világhálón.

Mint kiderült, a SpaceX hagyományaihoz híven egy kifejezetten misztikus üzenetet rejtett el a fotón, pontosabban az űrhajósokat ábrázoló fénykép hátterén, amely egy morzekódot tartalmazott – írta a Futurism magazin.

A jelek megfejtése nem más, mint a latin „Ad astra” kifejezés, ami lényegében magyarul azt jelenti, hogy „út a csillagokig” – a megfejtést maga az Inspiration4 küldetés egyik tagja és tudományos kommunikátora, Sian Proctor is megerősítette.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor magyar idő szerint csütörtökön, hajnali 2 órakor lőhetik ki a Crew Dragon kapszulával és a Falcon 9 rakétával a világűrbe a két férfiból és két nőből álló csapatot, akik nagyjából 574 kilométeres magasságig emelkedhetnek, ami bőven a Nemzetközi Űrállomás keringési szintje felett van.

Az űrkalandorok összesen három napot tölthetnek el az univerzumban, majd szeptember 19-én landolhatnak Florida partjainál.

Történelmi küldetésről beszélhetünk, ugyanis az űrturisták közül senki sem teljesítette a NASA kötelező asztronauta-kiképzését, és még azon a 30 órás előzetes teszten is rendre megbuktak, amellyel az állóképességüket kívánták felmérni.

Reméljük, hogy mindezek ellenére ép bőrrel megússzák a missziót, bár szakértők továbbra is kételkednek a projekt sikerességében, ami nem meglepő, hiszen ehhez hasonló kísérletet még egyszer sem hajtottak végre.