Hamarosan kilőhetik a SpaceX űrturistákat szállító Crew Dragon kapszuláját a világűrbe

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 20:10

Kilövőállomásra került az Elon Musk vezette vállalat első űrturistákat szállító egysége a NASA Kennedy Űrközpontban.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor hamarosan kiderülhet, a Falcon 9 rakéta valóban képes-e embereket a világűrbe juttatni, mint ahogyan azt a Blue Origin és a Virgin Galactic egységei már megtették.

Szeptember 14-én a rakétával összesen négy profi asztronautát fognak tesztelésképpen az univerzumba bocsátani az Inspiration4 misszió keretében, amit Jared Isaacman parancsnokságával indítanak.

A Crew Dragon kapszula a legénységgel együtt nagyjából három napot fog eltölteni Föld körüli pályán. Nem ez lesz a modul első küldetése, hiszen 2020 novemberében a Resilience űrhajó segítségével éppen e szerkezet fedélzetén jutottak el űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra – írta a Teslarati magazin.

A SpaceX a Falcon 9 hordozórakétájával egyébként már két alkalommal sikeres repülést hajtott végre, ezúttal azonban nem fognak dokkolni egy külső objektumhoz, helyette hatalmas üvegdómot húztak a modul fölé, melynek köszönhetően káprázatos kilátásban lehet részük az űrhajósoknak.

Ha sikerrel járnak a SpaceX-nél, azzal megalapozhatják az űrturizmus jövőjét, így elképzelhető, hogy három résztvevőssé válhat az űrverseny, ami egészen izgalmas küzdelmeket vetíthet előre az univerzum meghódítása kapcsán.