Javíthatatlan károk keletkeztek a Nemzetközi Űrállomáson

NASA
not image

Takács Petra

2021. szeptember 2. - 22:55

Néhány nappal azután, hogy javíthatatlan károkat találtak a Nemzetközi Űrállomás Zaria moduljában Oroszország figyelmeztet, hogy a problémák idővel visszafordíthatatlanná válhatnak.

Oroszország már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a Zaria modulon a repedések tovább nőhetnek, és idővel a helyzet sokkal rosszabbra fordulhat. A repedések jelenleg nem jelentenek veszélyt az űrben tartózkodó személyzetre – adta hírül a BBC.

„Miután a modul már teljesen elhasznált, a hibák azonnal megjelennek“ – nyilatkozta Vladimir Solovyov az orosz állami médiának. „Az orosz eszközök nagyjából nyolcvan százaléka teljesen elavult. A repedések egyelőre nem okoznak komoly problémát, de hamarosan rosszabbodhat a helyzet, hogyha nem teszünk valamit.“

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség fontolóra vette, hogy hamarosan kiszáll a programból, és megszakítja a kapcsolatot az Egyesült Államokkal és a Nemzetközi Űrállomás többi résztvevőjével űrkutatás terén, és elkezdik fejleszteni a saját űrállomásukat. Elképzelhető, hogy ezek a problémák már Oroszország kilépését készítik elő. 

Az űrállomás már jelentősen meghaladta azt az időt, amelyre a működését tervezték, elképzelhető, hogy pár év múlva teljesen megszűnik.