Clouds
21 Budapest
Dollár
346,81 Ft
Euró
370,65 Ft
Font
431,44 Ft
Bitcoin
27,128 $

A TikTok vezérigazgatója most először tett vallomást a Kongresszus előtt

Fotó: Unsplash/Alexander Shatov
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A TikTok vezérigazgatója csütörtökön jelent meg először a Kongresszus előtt, és rögvest heves kritikákkal szembesült a törvényhozók részéről.

A CNN jelentése szerint a TikTok vezérigazgatója, Shou Chew csütörtökön jelent meg először az amerikai Kongresszus előtt, ám azonnal heves kritikákat kapott a törvényhozóktól, akik követelték, hogy teljesen tiltsák be az alkalmazást. Cathy McMorris Rodgers, a képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottságának elnöke a csütörtöki meghallgatást azonnal azzal nyitotta, hogy szidalmazta a TikTokot:

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

„Ezt a platformot be kellene tiltani. Arra számítok, hogy ön bármit bevet ma, hogy elkerülje a végeredményt. De mi ezt nem vesszük be. Valójában, amikor a TikTok 150 millió amerikai felhasználóját ünnepli, ez is csak azt hangsúlyozza, hogy a Kongresszusnak sürgősen cselekednie kell. Ez a 150 millió amerikai, akikről a kínai kormány érzékeny információkat gyűjthet.”

Chew frusztráltan hallgatta végig a képviselő beszédét, majd azzal indította nyitóbeszédét, hogy megpróbálta hangsúlyozni a TikTok kínai kormánytól való függetlenségét, sőt, igyekezett kijátszani amerikai kapcsolatait is:

„Maga a TikTok nem érhető el a kínai szárazföldön, központunk Los Angelesben és Szingapúrban van, és ma 7000 alkalmazottunk van az Egyesült Államokban. Mégis, fontos aggodalmakat hallottunk az amerikai adatokhoz való nem kívánt külföldi hozzáférés és a TikTok amerikai ökoszisztémájának lehetséges manipulálása miatt.”

Hozzátette, a TikTok vezetősége, „soha nem akarta elutasítani, vagy elbagatellizálni ezeket az aggodalmakat”, majd amikor a törvényhozók a platform adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatos kérdésekkel sorozták a vezérigazgatót, kijelentette, hogy a TikTok által gyűjtött adatok olyan adatok, „melyeket az iparágunkban sok más vállalat is gyakran gyűjt”.

Több törvényhozó is kiemelte a TikTok gyermekekre gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmakat. A bizottság demokrata rangidős tagja, Frank Pallone képviselő például azt mondta:

„Kutatások megállapították, hogy a TikTok algoritmusai olyan videókat ajánlanak a tizenéveseknek, melyek érzelmi szorongást keltenek és súlyosbítanak, beleértve az öngyilkosságot, az önkárosítást és az étkezési zavarokat népszerűsítő videókat.”

Chew előre megírt válaszaiból szemezgetve erre reagálva közölte:

„Hadd fogalmazzam meg ezt egyértelműen. A ByteDance nem Kína vagy bármely más ország ügynöke.”