Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,34 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
466,49 Ft
Bitcoin
57,751 $

Ismét veszélyes trend terjed a TikTokon: fogyásra használnak egy gyógyszert

Az új TikTok-őrületben a felhasználók az Ozempic elnevezésű, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére és elhízás ellen alkalmazott gyógyszert fogyasztják, és azt hirdetik, hogy „ez a csodaszer” azonnali fogyást eredményez.

...svg content...Fotó: Unsplash/Olivier Bergeron
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Ozempic elnevezésű, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer sajnos rendkívül népszerűvé vált a közösségi médiában, mivel alkalmas a testsúly csökkentésére is. Ez az ugrásszerű népszerűség azonban globális hiányt eredményezett a gyógyszerből, az orvosok pedig a lehetséges mellékhatásokra figyelmeztetnek.

A Medical Xpress számolt be arról, hogy a TikTokon elsöprő népszerűségnek örvend az #Ozempic hashtag, ugyanis a megjelölt videókat már 600 millióan látták a platformon, ráadásul több olyan felhasználó is akad, akik rendszeresen tájékoztatják követőiket fogyásukról. Egy francia felhasználó például azt írta:

„40 kilogramm leadása kevesebb mint három hónap alatt lehetséges. Ez egy csoda!”

Valóban lehet vele fogyni, de nem erre való

A Novo Nordisk dán gyógyszergyártó cég injekciós készítménye a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére lett kifejlesztve: hatóanyaga, a szemaglutid a vércukorszintet szabályozó hormon receptoraihoz kötődik, és magas glükózszint esetén serkenti az inzulin felszabadulását.

Mindemellett a gyógyszer alkalmazásával lassul az emésztés is, magyarul az elfogyasztott étel lassabban hagyja el az érintett gyomrát, ezáltal teltségérzetet keltve, s csökkentve az étvágyat. 2021 elején elvégeztek egy kutatást, melyben szakértők megállapították, hogy a gyógyszert fogyasztók mintegy háromnegyedének több mint 10 százalékkal csökkent a testsúlya.

Mivel az Ozempic elérhető Európában és az Egyesült Államokban is, egyre több nem cukorbeteg keresi a patikákban, gyakran pedig hamisított receptekkel váltják ki a gyógyszert, amire nincs szükségük, ellentétben a valóban cukorbetegekkel.

E szomorú tendenciát látva több orvos is felhívta a figyelmet arra, hogy az Ozempic nem olyan emberek számára készült gyógyszer, akik nem cukorbetegek, a francia gyógyszerfelügyelet pedig egy riasztási is kiadott az orvosoknak, felszólítva őket, hogy semmilyen körülmények között ne adják ki a gyógyszert olyanoknak, akik nem küzdenek cukorbetegséggel.

Úgy tűnik azonban, hogy az új trend követőit az sem zavarja, hogy a cukorbetegek nem jutnak hozzá a gyógyszerhez a kialakult hiány miatt, ahogyan a mellékhatásokat is figyelmen kívül hagyják. Pedig nem érdemes: a leggyakoribb mellékhatás a hányinger, ám vannak súlyosabb kockázatok is, mint például az akut hasnyálmirigy-gyulladás; az epeúti rendellenességek; a súlyos székrekedés, mely bélelzáródáshoz vezethet; valamint a pajzsmirigyrák kockázata is megnövekszik a többéves fogyasztás után.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.