Többek között a mezőgazdaság is kiemelt helyet foglal el, de a vendéglátás sem maradt le.
A szakértő szerint az alapanyagárak emelkedése és a munkaerőhiány is nehezíti a vendéglátósok helyzetét, ennek ellenére úgy véli, a körülmények dacára is versenyképesek tudnak maradni.
Azok, akik tavaly ősszel fix áras szerződéseket kötöttek, nem tudják érvényesíteni a beszállítói árak változását, így az egész szezont veszteséggel zárhatják.
Előfordul, hogy garázsban maradnak az autók, vagy bizonyos eszközöket nem tudnak bevetni a létszámhiány miatt.
Több mint 130 ezer külföldi dolgozik a gazdaság szempontjából egyik legfontosabbnak számító ágazatban.
Több húsipari cég olyan munkaerőhiánnyal küzd, hogy már a rendeléseket sem tudják teljesíteni, ezért magas fizetést, bónuszt, illetve prémiumot is ajánlanak a cégek a jelentkezőknek.
A koronavírus-járvány által az egyik legsúlyosabban érintett ágazat kétségkívül a vendéglátás, ahonnan tömegesen jöttek el az emberek, hiszen semmi kilátásuk nem volt a lezárások alatt.
Habár a tavaszi újranyitás körüli rohamnak már vége, a munkaerőhiány miatt a fizetések emelkedtek, a vendéglátóhelyek pedig versenyeznek a dolgozókért.
Olaszországban a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a béremelkedés miatt kénytelenek több helyen a gépekre bízni az olyan feladatokat, mint például a szüretelés.
A munkaerőhiány miatt üresek a brit benzinkutak, hiányosak a szupermarketek polcai, de még a pénzügyi ágazat is elkezdett szenvedni. Az ipari vezetők szerint a helyzet ezen a télen még ennél is rosszabbá válhat, ha a brit kormány nem enyhíti a Brexit bevándorlási szabályait.
Megkezdte Bajorországi „hazahívó” börzéjét az Építési Vállalkozós Országos Szakszövetség (ÉVOSZ) – számolt be róla az MTI.