Munkaerőhiány miatt havi 350 ezret is kereshet egy csontozó

Fotó: Unsplash/Kyle Mackie
not image

Takács Petra

2022. január 18. - 11:17

Több húsipari cég olyan munkaerőhiánnyal küzd, hogy már a rendeléseket sem tudják teljesíteni, ezért magas fizetést, bónuszt, illetve prémiumot is ajánlanak a cégek a jelentkezőknek.

Intenzíven keresik új munkatársaikat a húsiparban több álláskereső portálon, méghozzá véget nem érő hirdetésekkel. A legtöbb ilyen álláshirdetésnél azonnali kezdéssel várják a munkavállalókat, bár a hazai vállalatoknak vélhetően nincs könnyű dolguk, hiszen külföldön akár havi 660 ezer-1 millió forintot is tudnak ajánlani a holland, német és osztrák cégek.

Ezzel szemben hazánkban, 600 ezer forintos belépési bónuszt, háromhavonta 200 ezer forint jelenléti prémiumot, és gyakorlott munkavállaló esetén akár nettó 350 ezer forintos fizetést tud nyújtani a KOMETA 99 Zrt. kaposvári üzemébe, csontozói munkakörbe – írja az rtl.hu

Azt is hozzátették, hogy náluk iparági szinten a legmagasabbak közé tartoznak a fizetések és juttatások, többek között prémiumokkal, belépési, jelenléti, toborzási bónusszal, 13. havi bérrel, étkeztetéssel és ünnepi ajándékokkal, kóstolókkal motiválják a munkatársakat, így külföldről is visszatérnek hozzájuk dolgozók.

Hamarosan 700 forint lehet egy liter benzin

A HDSZ elnöke, Golhovics Gábor szerint a húsipar nehéz üzem, a fizikai munka kemény és zordabb körülményeket jelent a 10 fokos hűtőkben, aminek az alacsonyabb bérezés és a munka intenzitása miatt gyakran fordítanak hátat már a próbaidő alatt.

Véleménye szerint megfelelően versenyképes bérezéssel és jutalmazással orvosolni lehetne a problémát, hogy ezzel is itthon tudják tartani a már meglévő vagy újonnan érkező munkavállalókat.