Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Sürgősen megoldást kell találni a Brexit utáni válságra

Fotó: Unsplash/Christian Lue
not image

Borbély Fanni

2021. október 4. - 10:54

A munkaerőhiány miatt üresek a brit benzinkutak, hiányosak a szupermarketek polcai, de még a pénzügyi ágazat is elkezdett szenvedni. Az ipari vezetők szerint a helyzet ezen a télen még ennél is rosszabbá válhat, ha a brit kormány nem enyhíti a Brexit bevándorlási szabályait.

Gazdák, bankárok, kiskereskedők, szállítmányozók és vendéglátósok figyelmeztettek az elmúlt hetekben, hogy a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése után bevezetett szigorúbb bevándorlási szabályok megnehezítik számukra a munkaerő felkutatását és a vállalkozások fenntartását.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

A szupermarketek küzdenek azzal, hogy bizonyos élelmiszerekből készletet tartsanak, míg a McDonald’s ideiglenesen leállította a turmixok árusítását, a Nando’s pedig kifogyott a jellegzetes csirkéjéből. A húsfeldolgozók nem tudnak lépést tartani a kereslettel, a gazdák pedig arra figyelmeztetnek, hogy karácsonyra nem lesz elég pulyka. A vágóhidak sem tudnak megbirkózni a felnevelt sertések számával.

Legutóbb a bankok kongatták meg a vészharangot: a TheCityUK, amely az Egyesült Királyság hatalmas pénzügyi szolgáltatási iparát képviseli, csütörtökön közölte, hogy tagjai “jelentős költségnövekedést tapasztalnak a magasan képzett tehetségek biztosításában, akikre szükségük van ahhoz, hogy a globális színtéren versenyezzenek”.

“Ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk, a legjobb globális tehetségekre van szükségünk. Enélkül nem leszünk képesek innoválni az olyan kulcsfontosságú területeken, mint a FinTech vagy a zöld pénzügyek, és nem tudjuk kiépíteni nemzetközi kereskedelmi hálózatainkat sem. Az Egyesült Királyságnak komolyabban kell törekednie a bevándorlási folyamatok modernizálására”

– fogalmazott Miles Celic vezérigazgató közleményében.

A pénzügyi szektor azt kéri a kormánytól, hogy könnyítse meg a munkavállalók rövid időre történő beutazását az Egyesült Királyságba. Azt is szeretné, ha a kormány tárgyalásokat folytatna más országokkal annak érdekében, hogy a munkavállalók könnyedén átléphessék a határokat a jelenlegi munkáltatójuknál betöltött pozíciókért.

A brit munkaadók előtt álló kihívás nagyságrendjére a múlt hét során derült fény, amikor a kamionsofőr-hiány miatt néhány benzinkút bezárásra kényszerült. A brit autósok pánikszerű vásárláshoz folyamodtak, ami napokig tartó, széles körű benzinhiányt okozott.

A kormány sürgősségi intézkedésekkel reagált, amelyek közé tartozott a külföldi sofőrök számára kiadott 5000 ideiglenes vízum. Nagy-Britanniának azonban ennél sokkal nagyobb, 100 ezer sofőr hiányával kell szembenéznie, de Boris Johnson miniszterelnök jelezte, hogy kormánya valószínűleg nem fog többet engedélyezni írja a CNN.

“Amit mi szeretnénk látni, azok a magas bérek, a magas képzettség – a gazdaságunk magas termelékenységű megközelítése – előtérbe helyezése. Nem hiszem, hogy az emberek ebben az országban azt akarják, hogy minden problémánkat ellenőrizetlen bevándorlással oldjuk meg”

– mondta Johnson.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.