Dollár
428,62 Ft
Euró
421,03 Ft
Font
477,52 Ft
Bitcoin
19,378 $

A zavaros szabályok miatt az EU attól tart, hogy csak a briteket engedik fel az Egyesült Királyságba tartó gépekre

Fotó: Unsplash/Proxyclick Visitor Management System
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 26. - 02:10

Az EU szerint a légitársaságok elutasíthatják a letelepedett státuszú uniós polgárok felszállását a járatokra a bonyolult tartózkodási szabályok miatt.

Aggodalmak merültek fel amiatt, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós polgárokat nem engedhetik fel az országba tartó járatokra, mert a személyi igazolványokra és útlevelekre vonatkozó új kormányzati szabályok komoly zavart okoznak.

Október 1-jétől azok az uniós polgárok, akik nem rendelkeznek a Brexit utáni tartózkodási engedéllyel az Egyesült Királyságban, nem használhatják majd az uniós, EGT-állambeli vagy svájci állampolgárságú személyazonosító igazolványokat az országba való belépéshez.

Ez azt jelenti, hogy a Brexit utáni bevándorlási szabályok értelmében az Egyesült Királyságba rövid látogatásra vagy vízummal történő tartózkodásra érkező, nem letelepedett uniós polgároknak útlevelet kell majd felmutatniuk. Az Egyesült Királyságban letelepedettek 2025-ig továbbra is használhatják a személyazonosító igazolványt.

Az EU most attól tart, hogy a légitársaságok nehezen tudják majd megkülönböztetni a beszállókapuknál, mivel az Egyesült Királyság a Brexit óta nem állított ki fizikai tartózkodási dokumentumokat az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok számára.

Ehelyett a légitársaságoknak be kell majd jelentkezniük egy kormányzati weboldalra, és ellenőrizniük kell egy digitális kódot, amelyet az utas a telefonján vagy laptopján mutathat be, hogy igazolja státuszát. Az aggodalom akkora, hogy az ügyet az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság kormányának tisztviselői részvételével az Egyesült Királyság és az EU állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottságának múlt heti ülésén is felvetették.

Attól tartanak, hogy a légitársaságok megtagadják majd a személyi igazolvánnyal rendelkező uniós polgárok beutazását, mert nem fogják érteni a Brexit után az uniós állampolgárokra vonatkozó új brit tartózkodási rendszer bonyolultságát.

Míg az EU-tagállamok egyszerű tartózkodási jogokat adtak a brit állampolgároknak, az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az uniós polgárokat három csoportba sorolja: a letelepedés előtti státusz és a letelepedett státusz az öt évnél rövidebb ideje az országban tartózkodók, illetve az öt éve vagy annál régebben az országban tartózkodók számára, valamint egy további kategória a 450 ezer, még a belügyminisztérium döntésére váró uniós polgár számára, akiknek igazolást adnak a kérelmükről.

Egy uniós forrás megjegyezte, hogy “a légitársaságok kötelesek betartani a tagállamok belépési feltételeit”, és kártérítési igényekkel nézhetnek szembe, ha tévedésből megtagadják a személyi igazolvánnyal rendelkező uniós polgárok beszállását számolt be a Guardian.