Dollár
395,07 Ft
Euró
417,12 Ft
Font
483,61 Ft
Bitcoin
17,272 $

Egyre több területen okoz nehézséget a britek számára a Brexit

Fotó: Unsplash/Thái An
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Brexit egyre több területen okoz nehézségeket az Egyesült Királyságban, legutóbb például azért kellett magyarázkodnia a brit kormánynak, mert úgy tűnt, nincs elég üzemanyag, ám kiderült, hogy csak sofőr nincs, aki szállítsa.

A kiskereskedők több hetes figyelmeztetései az üres polcokról, valamint a teherautósofőrök vízumszabályainak ideiglenes enyhítésére irányuló felhívások süket fülekre találtak a kormányban. Vajon az üzemanyaghiány a BP töltőállomásain az a pont, ahol a miniszterek kénytelenek lesznek újragondolni a dolgokat?

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Westminsterben egyelőre semmi jele a megingásnak, de a politikai tét egyre nagyobb. Simon Wolfson (aki közismerten Brexit-párti) máris azt mondta, hogy “őrültség”, hogy a Belügyminisztérium megakadályozza, hogy az emberek sofőrként dolgozzanak az országban, miközben a képességeikre “égető szükség” van. John Allan, a Tesco elnöke a héten hasonlóan érvelt, mondván, hogy a vízumkönnyítés “teljesen észszerű dolog lenne a következő 6, 12, 18 hónapra”.

Senki sem állítaná, hogy a vízumszabályok enyhítése a csodaszer, és főleg nem az, amelyik karácsonyra megérkezne: az uniós országoknak is megvan a maguk munkaerőhiánya. És igen, a hosszú távú válasz nyilvánvalóan a több képzés és a tartósan magasabb bérek, de a járművezetők hiánya valószínűleg még 2022-ig is eltarthat írja a Guardian.

Az energiaszámlák árplafonja eközben október 1-jén 139 fonttal (58 ezer forint) emelkedik, de a gondolatok már most arra irányulnak, hogy mi történik a következő felülvizsgálat során, amely 2022 áprilisától módosítja az alaptarifát. Paul Scully, a kisvállalkozásokért felelős miniszter csütörtökön azt mondta, hogy a kormány “beszélgetéseket” folytat az Ofgemmel arról, hogy mi várható jövő tavasszal.

Az energiaplafon lényege, hogy azt egy mechanikus képlet segítségével határozzák meg, amely az előző időszak nagykereskedelmi árait modellezi. Az Ofgem által alkalmazható mérlegelési és rugalmassági lehetőség nagyjából nulla. Íme a Cornwall Insight energetikai tanácsadó cég e hét eleji elemzése:

“Már a 2022. nyári felső határ hat hónapos ablakában vagyunk, és mivel a rekord nagykereskedelmi árak már beárazódtak, a nagykereskedelmi piacon jelentős és tartós csökkenést kellene tapasztalnunk ahhoz, hogy elkerüljük az általunk előre jelzett felső határszinteket”.