Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,961 $

Mégsem a telefon kék fénye az, ami megnehezíti az alvást?

Egy új ausztrál tanulmányban a kutatók egyebek mellett arra a megállapításra jutottak, hogy a közösségi média görgetése és az emailek ellenőrizgetése az, ami felboríthatja az éjszakai pihenés rendjét.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Minden bizonnyal többen is kaphatták már azt a tanácsot, ha a rossz alvás volt a téma, hogy lefekvés előtt bánjanak óvatosan a telefonokkal, mert felboríthatják a nyugodt alvást, elűzhetik az álmot. Mindezekért a hatásokért a kék fényt okolják, s az egészségügyi szervezetek világszerte azt tanácsolják, alvás előtt egy órával már ne érjünk hozzá, ne nézzünk rá. Dr. Michael Gradisar, az ausztrál Flinders Egyetem alvásszakértője a közelmúltban 11 tanulmányt vizsgált meg, és arra jutott, a kék fényt kissé démonizálják, és nem is olyan rossz hatású, mint állítják.

Elmondása szerint nincs bizonyíték arra, hogy a képernyő fénye az elalvás előtti órában megnehezítené a szundikálást. Sőt, ha figyelembe vesszük azokat a tényezőket, amelyek szabotálhatják az alvásunkat, a képernyők kissé túlértékelt bűnbakok – írja az Index az earth.com-ra hivatkozva. A cikkben kiemelik: ez az új kutatás cáfolja tehát, hogy a kék fény gátolná a melatonin (az a hormon, ami döntő fontosságú az alvási ciklusok szabályozásában) termelődését. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

A neves egészségügyi szervezetek, mint például az NHS, már régóta sulykolják, hogy csökkentsük a képernyő előtt töltött időt, ami lehet, hogy racionális javaslat, de nem elsősorban a kék fény miatt. Dr. Gradisar szerint a probléma nem is a fény, hanem az, hogy állandóan nézzük az értesítéseket, és ez a feszült, készültségi állapot nem hagy aludni minket. Vagyis az email ellenőrzése, a közösségi médiában való görgetés az, ami kicsalja az álmot a szemünkből. A téma kapcsán egy másik szakértő, Russell Foster professzor, az Oxfordi Egyetem idegtudományi szakértője is elmondott pár dolgot.

Elsőként hangsúlyozta, Dr. Gradisar álláspontjával ő maga is egyért, mindemellett gyakran hangoztatja: nincs bizonyíték arra, hogy a képernyők kék fényének bármilyen jelentős hatása lenne. Viszont jó hatásai vannak, növeli az éberséget, javítja a kognitív funkciókat, és még a hangulatot is pozitívan befolyásolja, de persze az kétségtelen, hogy az éjszakai órákban semmiképp sem tesz jót, ha hosszú időn át a telefont bámuljuk, nem ajánlott hát így tenni. Amiatt is, mert hozzájárul a szem erőltetéséhez, ezáltal rontja is azt.

Korábban azt is megírtuk, miért nem látjuk jól a színeket a sötétben: a sötétben az élénk színek szürkévé fakulnak, és nehéz őket megkülönböztetni egymástól, aminek oka az emberi szem fotoreceptoraiban, a pálcikákban és csapokban keresendő. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy megkérdőjelezték a népszerű teóriát, miszerint az alvás segít megtisztítani az agyunkat. Ettől még hasznos és létfontosságú a jó alvás, ám néhány korábbi feltételezést most felülvizsgáltak.