Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

Mégsem segít megtisztítani az agyunkat az alvás? Megkérdőjelezték a népszerű teóriát

Ettől még hasznos és létfontosságú a jó alvás, ám néhány korábbi feltételezést most felülvizsgáltak.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A londoni Imperial College csapata egereken végzett kísérletek során talált bizonyítékot arra, hogy az úgynevezett glimfatikus tisztulás az alvás ideje alatt valójában kevésbé hatékony. Ezzel megcáfolva azt a népszerű álláspontot, miszerint a metabolitok és toxinok ilyenkor távozhatnak az agyból.

„Nagyon meglepődtünk, amikor az eredményeinkben épp ennek az ellenkezőjét tapasztaltuk” – idézte Nick Franks professzort, a tanulmány egyik társszerzőjét az IFL Science Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A megcáfolt hipotézis a glimfatikus tisztulás elméletéből született, mely szerint a rossz alvás felgyorsíthatja az Alzheimer-kór előrehaladását. Az új eredmények ugyanakkor nem feltétlenül vitatják az alvás fontosságát a kérdésben, ám egy másik mechanizmus jelenlétét sejtik a háttérben.

„Könnyen lehet, hogy a megfelelő alvás a méreganyagok kiürítésén kívülálló okokból járul hozzá a demencia kockázatának csökkentéséhez” – mondta a tanulmány másik társszerzője, Bill Wisden professzor.

Maiken Nedergaard neurológus mindazonáltal megkérdőjelezte a kísérlet pontosságát, és úgy vélekedett, hogy az hibás vizsgálatokon alapul. Nedergaard volt a vezetője annak a 2013-as kutatásnak, amelyet most megcáfoltak, azonban úgy véli, hogy az egérkísérletek nem a természetes alvást szimulálták, ezért a mérések sem lehettek pontosak.

Franks elismerte, hogy korábban ő is a glimfatikus kiürülés elméletét támogatta: „Úgy hangzott, mint egy Nobel-díjas ötlet” – mondta. „Az elképzelés, hogy az agyunk alvás közben elvégzi ezt az alapvető takarítást, teljesen logikusnak tűnik” – fogalmazott.

Úgy véli, hogy bár meglepők az eredményeik, ez további kutatásokra ösztönzi őket, és Nedergaardot is újabb elemzésekre biztatták. Most többek között azt is vizsgálják, hogy az aktivitás és a testmozgás mennyivel hatékonyabb tisztítófunkcióval bír, mint az alvás.