Rejtélyes módon folyamatosan villog a Tejútrendszer szívében található fekete lyuk

Phys.org
not image

Kulcsár Péter

2022. január 15. - 14:35

Csillagászok több mint 15 év sugárzási adatait térképezték fel, és még az intenzív kutatások ellenére sem értik, miért villog véletlenszerűen a Sagittarius A* nevezetű fekete lyuk.

A Tejútrendszer centrumában található Sagittarius A* napi rendszerességgel véletlenszerű sugárkitöréseket bocsát ki magából, és senki sem tudja kitalálni, milyen jelenségek okozhatják ezeket a folyamatokat.

Az Alexis Andrés vezette kutatócsoport a NASA Neil Gehrels Swift Obszervatóriumának segítségével másfél évtizednyi gammakitörést vizsgált meg a szóban forgó objektumban. Megállapították, hogy az ominózus kozmikus jelenségek több mint százszor fényesebbnek bizonyultak, mint más, korábban már látott normális jelek, és nem követnek szabályos mintázatot sem.

A 2006 és 2008 közötti adatok a gammasugárzási aktivitás magas szintjét mutatták, amelyet egy gyors, négy évig tartó csökkenés követett, majd 2012-től kezdődően a jelenség intenzitása ismét megugrott.

A kitörések szabálytalanságának számos oka lehet, beleértve a köztünk és a Sagittarius A* között elhaladó kozmikus gázfelhőket vagy csillagokat, amelyek részben blokkolják a sugárzást. A kutatócsoport reméli, hogy a következő évek adatai segíthetnek leszűkíteni a csillagászati „gyanúsítottak” listáját, és akár a rejtélyes kitörések végső okát is felfedhetik.

Korábban úgy gondolták, hogy több kitörés történhet, miután gázfelhők vagy csillagok haladnak el a fekete lyuk mellett, de erre egyelőre nincs bizonyíték. Egyelőre még azt a hipotézist sem tudjuk megerősíteni, hogy a környező gáz mágneses tulajdonságai szerepet játszanak” – magyarázta dr. Jakob van den Eijenden, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.