Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Fekete lyuk által spagettiszerűen megnyújtott csillagra bukkantak

NASA
not image

Kulcsár Péter

2022. január 13. - 10:16

Nem mindennapi felfedezést tett két középiskolás diák, akik különleges mintázatra lettek figyelmesek, miközben a Harvard Egyetemen végezték kutatási gyakorlatukat.

A szétszabdalt csillag maradványai sokkal több színben pompázik, mint amennyit az emberi agy képes lenne felfogni. Az 1980-as évek óta a csillagászok csupán száz darab, csillagot felfaló fekete lyuknak lehettek szemtanúi, melyek során figyelemmel követhették az úgynevezett szökőar-bomlási eseményeket (TDE), amik óriási röntgensugár-áradattal járnak.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

A mostani megfigyelés mögött álló adatok rádióhullámok formájában érkeztek, amelyek sokkal hosszabb hullámhosszal rendelkeznek. A TDE-k gyakorlatilag zseblámpaként világítanak rá ezekre a szélsőséges régiókra a galaxisok középpontjában, amelyeket egyébként nem láthatnánk.

Az újonnan felfedezett, J1533+2727 nevű TDE első jeleit a két középiskolás diák, Ginevra Zaccagnini és Jackson Codd akkor észlelte, amikor a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium Karl G. Jansky Very Large Array távcsövének adatait elemezték, amely az új-mexikói Albuquerque-től mintegy két órányi autóútra található.

A középiskolások észrevették, hogy az 1990-es években még élénken ragyogó objektum fénye 2017-re jelentősen gyengült: az 1980-as években a nyugat-virginiai Green Bankben található hasonló teleszkóppal végzett mérések azt mutatták, hogy az objektum egykor körülbelül 500-szor fényesebb volt, mint 2017-ben.

Bár a csillagászok már az 1980-as évek óta gyanítják, hogy előfordulnak TDE-k, az elsőt csak 2020-ban tudták azonosítani egy rádióteleszkóp segítségével. A J1533+2727 legutóbbi észlelése annak a jele lehet, hogy az új technológiai megoldásoknak köszönhetően könnyebbé válhat az ominózus objektumok beazonosítása.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.