Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Nem egy, hanem kapásból két szupermasszív fekete lyuk lehet a Tejútrendszer szívében

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. december 24. - 01:41

Sokáig az a tudományos konszenzus élt, mely szerint a galaxisunk centrumában egyetlen fekete lyuk található, az új kutatások alapján viszont elképzelhető, hogy két objektumról van szó.

Mint azt a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói ma bejelentették, új bizonyítékok utalnak arra, hogy a galaxisunk középpontjában található Sgr A* fekete lyuknak lehet egy társa, vagyis egy szomszédos fekete lyuk, amely körülötte kering.

Soron kívül Putyin egyre közelebb hozza egymáshoz Oroszországot és Észak-Koreát

Senki sem tudja pontosan, hogy miért kering a legtöbb galaxis az Sgr A*-hoz hasonló szupermasszív fekete lyukak körül – írta közleményében Smadar Naoz, a UCLA asztrofizikusa. A szakember és csapata által felállított elmélet szerint azért teszik ezt, mert nem egy, hanem két fekete lyuk vonzáskörzetében vannak, amelyek a kettős csillagrendszerekhez hasonló formációkban létezhetnek.

A galaxisok kialakulásával kapcsolatos hipotézis szerint még jóval ezelőtt, az univerzum keletkezése utáni 100 millió évében, amikor az első csillagok haldokolni kezdtek, létrejöttek az első fekete lyukak is, amelyek gravitációs vonzása olyan erős volt, hogy a modern galaxisok középpontjává váltak.

A galaxisok úgy fejlődtek, hogy összeütköztek és összeolvadtak egymással, ezek a folyamatok pedig szupermasszív fekete lyukakat eredményeztek, amelyek jóval sűrűbbeké váltak, mint a mi Napunk – írta Naoz.

Az asztrofizikus professzor hozzátette, egyelőre kizártnak tartja, hogy a mi galaxisunkban egy szupermasszív fekete lyukakból álló pár kering, mert ha valóban így lenne, akkor már találtak volna egy másik objektumot is, bár a lehetőségét nem szabad kapásból kizárni.

De ez nem jelenti azt, hogy egy kisebb kísérő fekete lyuk nem rejtőzhet még mindig ott. Az Sgr A* párja nem változtatja meg az általunk megfigyelt központi csillag, az SO-2 pályáját olyan módon, amit könnyen mérni tudunk” – magyarázta a szakember.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.