Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Összeomolhat a világegyetem egyik legnagyobb szupermasszív fekete lyuka

ESO/Vogel et al.
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Csillagászok felfedezték a Földhöz legközelebb található páros szupermasszív fekete lyukakat, amelyekről kiderítették, hogy a jövőben összeolvadhatnak az anyagalaxisukban lévő objektumokkal.

A két fekete lyuk az NGC 7727 nevű galaxisban található, mintegy 89 millió fényévre a Földtől. Ez nagy távolságnak tűnhet, de kozmikus értelemben csupán egy kőhajításnyira van, és sokkal közelebb lebeg az univerzumban, mint az eddigi rekordtartók, amelyek 470 millió fényévre tündökölnek a kozmoszban – olvasható az ESO honlapján részletezett tanulmányban.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

De talán még ennél is érdekesebb a páros rendkívüli közelsége, ugyanis a szóban forgó két szupermasszív fekete lyuk mindössze 1 600 fényévre van egymástól, ami kevesebb mint fele a korábbi rekordtartók távolságának.

A két fekete lyuk közelsége és sebessége arra utal, hogy valószínűleg a következő 250 millió évben egyetlen gigantikus fekete lyukká fognak összeolvadni” – mondta Holger Baumgardt, a tanulmány társszerzője.

A kettő közül a nagyobbik közvetlenül a galaxis középpontjában található, és a Nap tömegének csaknem 154 milliószorosával büszkélkedhet. A második űrbéli léptékkel nézve viszonylag apró méretekkel bír, csupán 6,3 millió naptömegű – a csillagászok szerint eredetileg egy másik galaxis magja volt, amely körülbelül egymilliárd évvel ezelőtt egyesült az NGC 7727-gyel.

Egy óriási ütközéssel járó kozmikus találkozásra asztronómusok már régóta gyanakodtak. Az NGC 7727 egy szabálytalan galaxis, amorf spirálkarokkal és furcsa csillagáramokkal a külső régióiban, ezért sem véletlen, hogy a középponthoz közeli két fényes objektumot szupermasszív fekete lyukaknak gondolták, de ezt eddig nem erősítették meg.

Az új tanulmány kapcsán a kutatók nekiláttak, hogy megmérjék a rejtélyes objektumok tömegét – ehhez a chilei Very Large Telescope (VLT) műszerét, a Multi-Unit Spectroscopic Explorert (MUSE) hívták segítségül, hogy megnézzék, az égitestek milyen gravitációs hatást gyakorolnak a körülöttük lévő csillagokra. Mindezekből kiderült, hogy az objektumok tömege a Nap sok milliószorosával egyenlő, így a szupermasszív fekete lyukak maradtak az egyetlen jelöltek a jelenségek magyarázatára.

A felfedezésünk arra utal, hogy a galaxisok összeolvadásának még sok ilyen relikviája lehet odakint, és rengeteg rejtett fekete lyukat tartalmazhatnak, amelyek még mindig felfedezésre várnak. Ez 30 százalékkal növelheti a látható univerzumban ismert szupermasszív fekete lyukak számát” – tette hozzá Karina Voggel, a tanulmány vezető szerzője.