Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
372,07 Ft
Euró
398,13 Ft
Font
471,99 Ft
Bitcoin
65,490 $

Nagyban függ az étrendtől, milyen gyorsan öregszik az agy

Ezen megállapításra egy új tanulmány jutott, de abból az is megtudható, mely tápanyagok a legfontosabbak központi idegrendszerünk fiatalon tartásához.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Elsőre talán nem is gondolnánk, mégis igaz: nagyban függ az étrendünktől, hogy milyen gyorsan öregszik az agyunk. Ezen megállapításra egy új tanulmány jutott, de abból arra is fény derül, hogy a legkedvezőbb hatás akkor érhető el, ha mediterrán étkezési szokásokat sajátítunk el. A beszámoló szerint a kutatás során száz 65 és 75 év közötti önkéntest vizsgáltak meg.

A cél pedig az volt, hogy rájöjjenek, mely tápanyagok a legfontosabbak központi idegrendszerünk fiatalon tartásához. Az eredmények által elmondható, hogy leginkább a halakban és az olívaolajban található zsírsavak, valamint a spenótban és mandulában jelen lévő antioxidánsok lassítják az agy öregedését. Soron kívül Újabb hangfelvétel látott napvilágot Karácsony Gergelyről

De a sárgarépában és tökökben előforduló pigmentek is hozzájárulnak ezen jótékony hatáshoz, bár ez a kolinra is igaz, ami a tojássárgájában és a nyers szójababban található – írja a 24.hu a ScienceAlert-re hivatkozva. A szakértők szerint a megfelelő étkezéssel lassíthatjuk a kognitív képességeink romlását, de az is elképzelhető, hogy elkerülhetjük az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór.

Ezt a jövőben egy újabb kutatással szeretnék bebizonyítani – jegyzik meg a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy a mesterséges intelligencia adta vissza a beszédkészségét egy afáziás férfinak: igaz ehhez egy gép segítsége is kell, ám így is sokkal gördülékenyebb a kommunikációja, mint korábban.

De arra is kitértünk, hogy ultranagy felbontású agyi térkép segíthet megérteni az emberi öntudat rejtélyeit. A kutatók legfőbb célja az emberi tudatosságot lehetővé tevő mechanizmusok jobb megértése, valamint a kómában és vegetatív állapotban lévő emberek kezelésének fejlesztése, a részletekről ebben a cikkben olvashat.