Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Fekete, viszonylag hideg, olajszerű láva fortyog egy tanzániai vulkánban

A tűzhányó messziről elég tipikusnak tűnhet, ám ha közelebbről szemügyre vesszük, megvizsgáljuk, fény derül rá, hogy igazán különleges.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Afrika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Tanzánia északi részén, a Nagy-hasadékvölgyben található Ol Doinyo Lengai kapcsán elmondhatjuk, hogy a Föld, sőt talán az egész Naprendszer egyik legfurcsább vulkánja: bár a tűzhányó messziről elég tipikusnak tűnik, északi kráterében fekete, viszonylag hideg, olajszerű láva fortyog. A beszámoló szerint az egyetlen olyan aktív vulkán, amelyről tudott, hogy szénalapú, úgynevezett natrokarbonatit lávát bocsát ki. Egyes bizonyítékok alapján a Vénuszon is lehetnek hasonló képződmények, a Földön viszont a geológiai közelmúltból ez az egyetlen ilyen hegy.

A legtöbb vulkán szilikátásványokban gazdag lávát termel, amelynek olvadáspontja 900 Celsius-fok fölött van. Az Ol Doinyo Lengai lávája viszonylag kevés szilícium-dioxidot tartalmaz, viszont rengeteg karbonátásvány van benne, ami lehetővé teszi, hogy a láva már 540 Celsius-fokon létrejöjjön. A szilícium-dioxid hiánya miatt az anyag rendkívül viszkózus, kitöréskor a megszokott, vörösen izzó láva helyett motorolajra emlékeztető olvadék áramlik ki – írja a 24.hu az IFL Science-re hivatkozva. A cikkben kifejtik azt is: Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az Ol Doinyo Lengai intenzív kitöréseinek hátterében az anyagban lévő oldott szén-dioxid és más gázok állnak, ezek pezsgőhöz hasonlóvá teszik a lávát. A 2962 méter magasan fekvő vulkán két kráterrel is rendelkezik, de csak az északi produkál kitöréseket, a legutóbbi esemény 2017 áprilisában kezdődött, és a legfrissebb, 2024. márciusi jelentés alapján még mindig tart. 2009-ben pedig gázmintákat gyűjtöttek az Ol Doinyo Lengaiból, hogy feltárják az egyedülálló szénalapú láva okát, amely által érdekes megállapításra jutottak a szakértők.

Mint kiderült, a helyi gázok összetétele megkülönböztethetetlen volt az óceáni középhegységek mentén kibocsátott anyagoktól, annak ellenére, hogy tanzániai a vulkán a szárazföld belsejében, a mélytengeri hegyvonulatoktól távol helyezkedik el. Ez alapján a szénben gazdag láva közvetlenül a Nagy-hasadékvölgy alatti felső köpenyben, a bolygó kérge alatti vaskos rétegben rejlő ásványok megolvadásával jön létre. A régió tektonikailag mintegy 25 millió éve aktív, és a bolygó egyik legérdekesebb geológiai forró pontja – teszik hozzá.

Korábban beszámoltunk róla, hogy emberek százait evakuálták egy indonéziai vulkán kitörése miatt: Indonézia Észak-Sulawesi tartományában legkevesebb 800 ember evakuáltak, miután többször is kitört az ismert Ruang vulkán. Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogy aranyport köhög ki magából az Antarktisz legaktívabb tűzhányója. De nem is keveset, a légmozgás ráadásul messzire szállítja az értékes porszemeket. Emellett Európa legaktívabb vulkánja, az olaszországi Szicíliában található Etna szokatlan látványossággal kápráztatta el nemrégiben a bámészkodókat.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.