Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,737 $

Tanulmány: ezért érdemes az időseket nehéz súlyok emelésére ösztönözni

Az időskori izomvesztés és a lábak erejének csökkenése komoly problémát jelenthet az időseknek, ám egy új tanulmány szerint van megoldás.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az öregedéssel járó természetes folyamatok közé tartozik az izomfunkciók csökkenése, ami különösen a lábakat érinti. Ez nem csupán a mozgáskorlátozottságot növeli, hanem az idős emberek halálozási kockázatát is jelentősen emeli, ám a Koppenhágai Egyetem legújabb kutatása reményt adhat azok számára, akik szeretnék megőrizni fizikai erejüket nyugdíjas korukban is. A tanulmányból ugyanis kiderült, hogy heti háromszori súlyemelés drámai módon hozzájárulhat a lábak erejének megőrzéséhez. A részleteket illetően azt írják, a kutatás során 451 nyugdíjkorhatár körüli személyt vizsgáltak, akik részt vettek a Live Active Successful Ageing (Lisa) tanulmányban, ami egy nagyszabású, randomizált, kontrollált vizsgálat volt.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották be három csoportba: egy évig tartó erős ellenállásos edzésre, mérsékelt intenzitású edzésre vagy semmilyen extra testmozgásra. A Portfolio a The Guardianre hivatkozva azt írja, a nehézsúlyos csoport tagjai hetente háromszor emeltek súlyokat, minden gyakorlatból három sorozatot végeztek hat-tizenkét ismétléssel. A mérsékelt intenzitású csoport tagjai testsúlyos gyakorlatokat és erősítő szalagokat használtak – teszik hozzá. A kutatás kezdetén, majd egy, két és négy év elteltével is megmérték a résztvevők csont- és izomerősségét, valamint a tesztzsírszintjét. Négy év elteltével 369 személy teljes eredményei álltak rendelkezésre. Az átlagosan 71 éves résztvevők közül 61% nő volt. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A cikkben kiemelik: az eredmények által arra derült fény, hogy azok, akik nehéz súlyokkal végeztek ellenállásos edzést, hosszú távon megőrizték lábaik erejét. A kutatók azt feltételezik, hogy a súlyzós edzés hatására bekövetkező idegrendszeri változások játszhattak szerepet abban, hogy ennek a csoportnak a tagjai meg tudták őrizni lábaik erejét. De azt is megjegyzik: bár a vizsgálatban résztvevők általában aktívabbak voltak, mint az átlag lakosság – naponta közel 10 000 lépést tettek meg –, mégis fontos következtetéseket vonhatunk le belőle. Ez a tanulmány bizonyítékul szolgál arra, hogy a nagy terheléssel végzett ellenállásos edzés nyugdíjas korban hosszú távon is jótékony hatással lehet az izomfunkciókra, végeredményben pedig az egészségesebb nyugdíjas évekre.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy van egy mozgásforma, amit semmiképp sem érdemes alábecsülni, ugyanis segít aktívabbá és egészségesebbé válni, plusz fogyni. Mindemellett egyszerű, ingyenes, nincs időhöz kötve, és még a szívnek is jót tesz. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, mennyi ülés, illetve állás számít egészségesnek egy nap. Egy friss kutatás megtalálta az optimális üléssel és állással töltött időt, amely segíthet megelőzni a szívbetegségek és a diabétesz kialakulását. Ha pedig valakinek a magas vérnyomás okozna problémát, érdemes lehet elolvasnia ezt a korábbi cikkünket. Abban ugyanis azokra a gyakorlatokra tértünk ki, amelyek elvégzése annyira lecsökkenti a magas vérnyomást, mint a gyógyszerek.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.