Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,650 $

Ezen gyakorlatok elvégzése annyira lecsökkenti a magas vérnyomást, mint a gyógyszerek

A szakértők szerint ezekkel a gyakorlatokkal csökkenthető leghatékonyabban a vérnyomás.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány szerint a vérnyomás csökkentésére azok a gyakorlatok a legalkalmasabbak, amelyekhez egy statikus testhelyzetet kell fenntartani hosszú időn keresztül. A két leghatásosabb ezek közül az ülő faltámasz és az ún. plank, amely során az embernek egy fekvőtámaszhoz hasonló pózt kell felvennie.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy hetente három ilyen izometrikus gyakorlat elvégzése annyira lecsökkenti a magas vérnyomást, mint az erre kifejlesztett gyógyszerek – írja a 24.hu a The Conversation cikke alapján. Hozzáteszik: mindemellett pedig az érrendszer egészségét és az autonóm idegrendszer teljesítményét is javítja. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Ugyanakkor adódhat a kérdés, mi lehet ennek az oka? A szakértők szerint az, hogy a kitartott testhelyzet közben összenyomódó erek a gyakorlat befejeztével kitágulnak, és bennük nagyobb lesz a véráramlás. Ezek az edzések ráadásul az ízületek egészségét is megvédhetik, ugyanis az izometrikus gyakorlatok olyan izomcsoportokat fejlesztenek, amelyek stabilabbá teszik azokat.

Ezzel együtt pedig természetesen az izmok erejét is megnövelik, amely szintén kifejezetten hasznos a mindennapi életben és a sportban egyaránt – jegyzik meg. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy egy kutatás megtalálta az optimális üléssel és állással töltött időt, amely segíthet megelőzni a szívbetegségek és a diabétesz kialakulását.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy tanulmány megállapítása szerint akár 5 évvel is tovább élhetnek azok, akik egészséges életmódot folytatnak. De a szakértők elsőként arra mutattak rá, hogy mennyire képes a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a káros szenvedélyek kerülése kompenzálni az egyének genetikáját.