Clouds
21 Budapest
Dollár
346,72 Ft
Euró
370,60 Ft
Font
431,40 Ft
Bitcoin
27,157 $

Tanulmány: a koronavírus-járvány nem befolyásolta az emberek boldogságát

Fotó: Unsplash/Maxime
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sőt: a tanulmány szerint a világ minden régiójában magasabb a jóindulat, mint a világjárvány előtt volt.

A Guardian által is szemlézett, a World Happiness Report által készített friss tanulmányból derült ki, hogy a koronavírus-járvány nem befolyásolta az emberek boldogságát, sőt, a megállapítások szerint jóindulatúbbak lettünk világszerte.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

A koronavírus-járvány világszerte legkevesebb 6,7 millió ember életét követelte, egész országokat zárt le, és komoly gazdasági visszaesést eredményezett, ennek ellenére az emberek boldogsága a tanulmány szerint globálisan töretlen. A 137 országban, több mint 100 ezer emberrel készített interjúk alapján a jóindulat még növekedett is a világjárvány után.

Amikor arra kérték a résztvevőket, hogy egy egytől tízig terjedő skálán értékeljék életüket, a megkérdezettek szinte ugyanolyan magas pontszámokat adtak a koronavírus éveire, mint 2017-ben, vagy 2019-ben. A tanulmány azonban megállapította, hogy a nyugati országokban valamivel rosszabbul, míg a világ többi részén valamivel jobban alakultak a dolgok, ám összességében

„a kétségtelen fájdalmakat ellensúlyozta az, hogy a válaszadók milyen mértékben voltak képesek felfedezni és megosztani egymásról való gondoskodási képességüket a nehéz időkben”.

A tanulmány szerint a „nyomorúság” globális mérőszámai csökkentek, s bár megjegyezték, hogy az idősek körében jóval magasabb volt a halálozási arány, a 60 év felettiek még ennek ellenére is arról számoltak be, hogy boldogabbnak érzik magukat.

John Helliwell, a Brit Columbia Egyetem közgazdászprofesszora és a tanulmány társszerzője ennek kapcsán rámutatott:

„Ez elképesztő! Az emberek végül felfedezték szomszédaikat. Rendszeresebben jelentkeztek be, így az elszigeteltség érzése sem volt olyan mértékű, mint ahogy azt vártuk. Még ezekben a nehéz években is kétszer olyan gyakoriak voltak a pozitív érzelmek, mint a negatívak, és a társadalmi támogatás pozitív érzete is kétszer olyan erős, mint a magányé.”