Clouds
21 Budapest
Dollár
353,11 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
434,78 Ft
Bitcoin
27,406 $

WHO: a koronavírus idén is az influenzához hasonló lehet

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölte, hogy a koronavírus-járvány idén olyan szintre szelídülhet, hogy csupán az influenzához hasonló “fenyegetést” fog jelenteni.

Az AFP jelentése szerint a WHO bizakodó jelentést tett közzé a koronavírus-járvány idei alakulása kapcsán: a szervezet szerint a koronavírus idén az influenza szintjére szelídülhet, ami azt is jelenti, hogy a WHO akár már az év végén feloldhatja a világjárvány kirobbanása után kihirdetett vészhelyzetet.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója megemlékezett arról, hogy a múlt hétvégén volt három éve, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete először nevezte világjárványnak a koronavírus-járványt, noha azt is megjegyezte, hogy továbbra is ragaszkodik azon álláspontjához, miszerint az országoknak már hetekkel a WHO bejelentése előtt cselekedniük kellett volna.

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy sajtótájékoztatón megnyugtató képet festett a jövőről:

“Azt hiszem, lassan elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor a koronavírusra ugyanúgy tekinthetünk, mint a szezonális influenzára. Ez egy egészséget fenyegető veszély, egy vírus, mely továbbra is ölni fog. De ez egy olyan vírus, mely nem zavarja meg a társadalmat vagy a kórházi rendszerünket, és úgy vélem, hogy ez – ahogy Tedrosz is mondta – idén bekövetkezik.”

A WHO főigazgatója pedig megismételte pozitív előrejelzését az idei év kapcsán, mondván:

“Biztos vagyok benne, hogy idén elmondhatjuk majd, a Covid-19 mint nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet véget ért.”