Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Nyolcvan éve nem látott esemény közeleg, kár lenne lemaradni róla

A szupernóva utoljára 1946-ban volt látható az égbolton.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Hatalmas szupernóva-robbanás történt tőlünk 3000 fényévre. Mint kiderült, a robbanás fénye egészen szeptemberig látható lesz az éjszakai égbolton, míg az északi féltekén szabad szemmel is meg lehet majd figyelni. Ennek kapcsán a NASA azt mondja, a szupernóvát egy kettőscsillag robbanása okozza, amely a T Coronae Borealis (T CrB) csillagrendszerben történt.

Körülbelül egy héten keresztül pedig olyan fényes lesz, mint a Sarkcsillag. Ezt követően a szupernóva fénye lassan elhalványul és legközelebb csak 80 év múlva fog megjelenni. A szupernóva utoljára 1946-ban volt látható az égbolton – írja az Origo a Futurism cikke alapján. Abban arra is kitérnek: Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A jelenség a Coronae Borealis csillagképben lesz megfigyelhető, amely az Ökörhajcsár és a Herkules csillagképek között található. Hozzáteszik, kettős csillagrendszerek esetében nem ritka, hogy szupernóva-robbanás történik. Ilyenkor az egyik csillag hidrogénje a másik – rendszerint fehér törpe – felszínéhez áramlik, és ott felhalmozódik.

A felgyülemlő hidrogén által okozott óriási hőmérséklet és nyomás következtében a fehér törpe egy látványos robbanást produkál, és lelöki magáról a hidrogénréteget. Ez történik a T Coronae Borealis csillagrendszerben is, ahol egy vörös óriás és egy fehér törpecsillag párosa kering. Mivel az esemény elég távol van, a Földre nem lesz hatással, viszont páratlan látványt fog nyújtani.

Korábban azt is megírtuk, hogy az izraeli Ben-Gurion Egyetem tudósai egy rendkívüli fekete lyukat fedeztek fel, amely a Napnál mintegy 40 milliószor nehezebb. Ebben a cikkben pedig arra tértünk ki, hogy egy tanulmány szerint idegen csillag változtathatta meg a Föld pályáját, de a Föld forgásáról készült látványos timelapse-videót is kár lenne kihagyni.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.