Szlávik szerint ez kell ahhoz, hogy ne legyen több járványhullám

Fotó: Magyar és angol nyelvű igazolását mutatja egy férfi, miután beoltották az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 21-én. MTI/Balázs Attila
not image

Hujber Dávid

2021.június.22 - 15:49

A TV2 vendége volt Szlávik János, aki szerint van egy egészen egyszerű módja annak, hogy minden jövőbeni hullámot megelőzzünk.

Noha jelenleg minden nyugodt a járványügyi helyzetet tekintve, köszönhetően a sok beadott oltásnak, továbbra sem zárható ki egy esetleges negyedik hullám kialakulása, már csak amiatt sem, mert még mindig vannak 3 millióan, akik nem vették fel az oltásukat Magyarországon.

A legnagyobb gondot a mutációk jelenthetik, mivel azok, akik nem hajlandóak beoltatni magukat, potenciális fertőzöttek, és adott esetben súlyos következményei lehetnek a betegségnek. Emiatt is hangsúlyozzák a szakemberek, hogy nagyon fontos a vakcina felvétele, ami továbbra is ingyenes és önkéntes.

A kérdés tehát adott, mi kell ahhoz, hogy egy negyedik hullám ki tudjon alakulni? „Ahhoz a vírus kell, az a bizonyos delta variáns megjelenése és szaporodása az országban.” – kezdte a válaszát Szlávik a Mokka vendégeként kedd reggel.

„Azért ehhez idő kell, úgy tűnik, ez a negyedik hullám, amit talán delta variáns hullámnak hívnék, azért ehhez hónapok kellenek, úgyhogy nem valószínű, hogy mostanában, de ősszel elképzelhető, hogy egy picit emelkedni fog az eseteknek a száma.” – folytatta a szakember.

Szlávik rossz hírekkel szolgált azoknak, akik nem oltatják be magukat

„Addig is minél több embernek kellene felvennie mindkét oltást, hiszen látjuk, ha a felnőttek jó része be lenne oltva, a mutánsoknál egyébként még többet mondanak, 80-90%-ot, akkor semmilyen hullám nem lenne, és tényleg megszelídülne ez a vírus.”

„Ne feledjük, amíg a vírus a földgolyón bizonyos országokban járványosan jelen van és tud mutálódni, addig egészen egyszerűen nekünk is foglalkoznunk kell azzal, hogy újabb vírus jön, esetleg egy újabb oltást kell felvenni, ami az újabb variánsok ellen hatékony. Egész egyszerűen úgy tűnik, hogy nekünk erről még 1-2 évig beszélgetnünk kell.”