Szlávik János szerint ekkorra alkothatnak meg koronavírus elleni gyógyszert

Budapest, 2020. április 22. Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én. A kórház látja el elsődlegesen a koronavírusos betegeket. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Nagy Noel

2021.április.8 - 07:49

Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezetője kihangsúlyozta, egyelőre még nincs koronavírus elleni hatékony gyógyszer, ezért elsősorban a vakcinákra kell támaszkodni.

Szlávik az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként tért ki több témára a koronavírus összefüggésében, többek között arra, hogy mikor lehet hatékonyan működő vírus elleni gyógyszer. Kihangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel ez még nincs a napirenden, ezért mindenki vegye fel a vakcinát, mivel ez 100 százalékosan megelőzi a kórházba kerülést.

Szlávik szerint már láthatáron van a koronavírus elleni gyógyszer, hiszen már korábban is sikerült kifejleszteni ilyen vírusok ellen gyógyszert. Mint mondta, ma már van olyan gyógyszer ami szinte 100%-ban meggyógyítja a beteget, de ezt legalább két év kikísérletezni teljesen – ez pedig az idei év végén esedékes.

Az infektológus tehát úgy jósolja, hogy az év végén már rendelkezésünkre fog állni koronavírus elleni gyógyszer, valamint meglátása szerint megelőző tabletta is kifejlesztésre kerülhet. Hozzátette: már létezik olyan vakcina is, amely a még ki sem alakult mutánsok ellen is véd, viszont ezt még idő lesz véglegesen kifejleszteni.

„A koronavírus egy nagyon gonosz vírus, mert több szervet is megtámad, és aki amúgy is beteg, annál nagy eséllyel rossz lefolyása lehet a járványnak” – mondta Szlávik, aki szerint az elhízottság jelenti az egyik nagy problémát, mert a legtöbb elhízott esetében egyéb alapbetegség is fennforog.

A szakértő kitért a favipiravirra is, amely gyógyszer a koronavírus-fertőzés korai szakaszában látványos segítséget tud nyújtani, valamint nem okoz jelentősebb mellékhatásokat. Mint mondta, a középsúlyos betegségig 20-30 százalékos valószínűséggel tud segíteni, ami „nagyon magas” számnak tekinthető.

Kitért arra is ugyanakkor, hogy a favipiravir egy hétnapos láz után például már nem hat, mivel a szervezet már kifárad annyira, hogy a kórházi kezelés legyen a megoldás. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy nagyon sok beteg van, aki egyszerűen túl sokáig van otthon, mert félnek a kórháztól, ezért később mennek be.

Szlávik szerint a súlyos lefolyású betegség jelentős része véralvadási zavarból jön, ami viszont kezelhető. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a koronavírus azért is különbözik más betegségtől, mert akár a 6-8. napon, amikor már javulásnak indult az ember állapota, beindul az úgynevezett citokinvihar, és ismét súlyos lefolyásúvá válik a betegség.