Szlávik János szerint a vakcinák a koronavírus mutációi ellen is hatékonyak

Budapest, 2020. december 26. Szlávik János infektológus fõorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021. február 13. - 18:24

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa úgy nyilatkozott, az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát a gyártói ajánlások alapján határozhatják majd meg a háziorvosok.

Szlávik kiemelte, az oltások mind különböző technológiával készültek, így a beadásra vonatkozó javallatok némiképp eltérőek lehetnek a beoltásra várók esetében.

Az infektológus úgy véli, a gyártók nem azért javasolnak korlátozásokat a beadásra vonatkozóan mert a vakcinák veszélyesek, hanem azért mert elővigyázatosak. A főorvos szerint a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák hatékonyak az új mutációkkal szemben is, legfeljebb kisebb hatásfokkal.

Szlávik szerint a megfelelő védekezésre szükség is van, ugyanis a kórházban ápolt betegek száma nagy valószínűséggel nem fog csökkenni az új mutációk terjedése miatt. A koronavírusból kigyógyultak a negatív PCR-teszttől számított harmadik hónap után kaphatják meg az oltást, azonban a fertőzésen már átesett személyek legalább fél évig védettséget éleznek a vírussal szemben – írja az Index.

A már gyógyultak újbóli megbetegedése ritkának mondható, a második alkalommal megfertőződött betegek állapotának súlyosbodása pedig aligha fordul elő. Szlávik azt reméli, a következő hetekben megnövekszik a lakossági igény a koronavírus elleni vakcinákra, valamint kiemelte, az olyan elhúzódó tüneteket is megszünteti az oltóanyag, mint a fejfájás, alvászavar, gyengeség vagy éppen mellkasi nyomás.