Pont az oltást nem kérők indíthatják be a következő lezárásokat?

Fotó: Egy fiatalt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. május 17-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Takács Petra

2021.május.17 - 20:50

Egyelőre nem tudni, hogy mit hoz az ősz, mert a nyár biztosan intenzív lesz, és ha nincs elég beoltott, az még gondokat is okozhat, még ha nem is olyan mértékben, mint legutóbb.

A nagy nyári szezon rengeteg embert fog megmozgatni, szerte a világon. Tavaly ez a vakcinák nélkül hatalmas hullámokat indított be, sok áldozat követelve. Egyesek attól tartanak, hogy valami hasonló következhet be ősszel, mivel egyelőre még mindig nincs túl sok oltott a Földön.

„Nem lehet, hogy ez a nagy nyári nyitás egy őszi záráshoz vezet?”- tették fel a kérdést Szlávik Jánosnak a Reggeli stúdiójában. „Azt talán nem, de aggasztó, hogy nincs elég ember beoltva. Ha több ember nincs beoltva, mint aki be van oltva, mint például az indiai mutáns, utat fog magának találni, és igazából tud járványt okozni.”

Szlávik nem tagadja, kicsit aggódik emiatt, mert korántsem szabad leírni a vírust, és annak erejét, különösen azok miatt, akik nem akarják beoltatni magukat, mert szimplán félnek, vagy nem érdekli őket a dolog.

Így fog működni a magyar vakcina

„Picit aggódom, úgyhogy üzenem mindenkinek, nemcsak a fiataloknak, hanem minden 18 év felettinek, gondolja meg, ha nem akarja magát beoltatni, mert akkor pont ő miattuk nekünk újra lezárásokkal kell számolni.”

Erre a kérdésre valószínűleg csak a nyári időszakot követő hetekben kaphatunk választ, de ha addig még akár több millióval növekszik az oltottak száma Magyarországon, még nagyobb biztonságba kerülhetünk. Ne feledjük, a vakcinamennyiség adott, már csak a regisztráltakon múlik, hogy mi lesz a járvány sorsa.