Így fog működni a magyar vakcina

Fotó: Muhari Géza belgyógyász főorvos beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 16-án. MTI/Komka Péter
not image

Hujber Dávid

2021.május.17 - 12:44

Az országos tisztifőorvos a hétfőn adott sajtóeseményén kitért a magyar vakcinára is, ami várhatóan a következő év végén már elérhetővé válik.

Mint ismeretes, 100 nap múlva kezdődhetnek meg az építkezések Debrecenben az oltóanyaggyár körül, ami hatalmas előrelépést fog jelenteni a koronavírus, és egyéb más vírusok elleni harcban, miközben az oltóanyagból nemzetközi szinten is vásárolhatnak.

Minden szempontból jelentős mérföldkő lesz, amikor elkezd üzemelni a gyár és kezdetét veszi a COVID elleni hazai vakcina gyártása. Miután már hosszú hónapok óta zajlik a mutációkat érintő kutatási sorozat, a lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb vakcinát állíthatják elő.

Ez a fajta kutatás rendkívül sokat tesz hozzá ahhoz, hogy a magyar emberek egy olyan Magyarországon gyártott vakcinát vegyenek fel, amit többek között hazai kutatási adatok alapján készítenek el.

Müller Cecília elmondta, megtörtént a vírus tulajdonságainak jobb megismerése, feltérképezése. A vírusszaporításhoz használó sejtvonalat kiválasztották, és optimalizálták a vírus szaporítási körülményeit.

Müller Cecília: „Vakcinabőségünk van”

Az oltóanyag hasonló lesz az influenzavírus elleni és a kullancs-agyvelőgyulladás elleni oltóanyaghoz. Annak érdekében, hogy a vakcinában lévő vírustörzs és a megbetegedéseket okozó vírustörzs a legjobban hasonlítson egymásra, izolálták a Magyarországon keringő típust.