Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,71 Ft
Euró
396,21 Ft
Font
468,86 Ft
Bitcoin
65,314 $

Vitézy Szentkirályi visszalépése után a Fidesznek és Gyurcsányéknak is üzent

Nem sokkal azután, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett a főpolgármesteri jelöltségtől, Vitézy Dávid megszólalt.

...svg content...Fotó: Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt (fent) és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltjének (lent) választási plakátja a Váci úton 2024. június 6-án. Az Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztása 2024. június 9-én lesz Magyarországon. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

Már hivatalos, miszerint Szentkirályi Alexandra visszalépett Vitézy Dávid javára, és arra kéri a Fidesz szavazóit, hogy rá szavazzanak vasárnap. Egyesek úgy tartják, ez volt az eredeti terv, és Vitézy a kormánypárhoz tartozik, amit azonban az érintett fél is tagad, és hangsúlyozza, a saját politikáját fogja követni, miközben a metrók kapcsán is komoly ígéretet tett.

Az viszont nem titok, hogy Ungár Péter nagyon jelentős összeggel tolta meg Vitézy kampányát, de úgy tűnik, ez messze nem lesz kidobott pénz. Ettől a ponttól kezdve ugyanis Karácsony vert helyzetbe kerülhet, és akár súlyos vereséget szenvedhet Budapesten, ami egyúttal a politikai pályafutása végét is jelentheti ezen a szinten.

„Amikor a főpolgármesteri kampányomat elkezdtem, tudtam, hogy egyszerre kell legyőznünk a kormány Lázár János nevével fémjelzett, minden fontos fejlesztést leállító Budapest-politikáját, és a Városháza Karácsony Gergely országos politikai ambíciói által fűtött, panaszkodó, másokra mutogató, halogató semmittevését.” – kezdte a bejegyzését Vitézy a Facebook oldalán, röviddel azután , hogy Szentkirályi bejelentette a visszalépését.

Vitézy nemet mond a Fideszre és a DK-ra

Szerinte az első győzelme már meg is van azzal, hogy Szentkirályi visszalépett, aki ráadásául arra kéri a Fidesz szavazóit, hogy rá szavazzanak. „Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második! Szentkirályi Alexandra döntését tudomásul veszem. A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása.”

Vitézy úgy fogalmazott, minden vártnál is gyengébben szerepelt Karácsony a vitákon, ami pedig egyértelműen azt eredményezi, hogy a jelenlegi főpolgármester hajója hirtelen süllyedésnek indult, addig a nagy riválisa lassan előtte jár. „A már 440 ezer ember által látott Partizán-vita után a korábbi kutatások érvényüket vesztették, Szentkirályi Alexandra távolmaradásával és Karácsony Gergely minden vártnál gyengébb szereplésével a főpolgármester-választás esélyei megváltoztak. Minden, a Budapest vezetésében változást akaró számára nyilvánvalóvá vált, hogy az egyetlen esélyes kihívó én vagyok.”

Vitézy tagadja, hogy a Fidesz embere lenne, és kijelentette, nem fog koalíciót kötni a kormánypárttal, de a DK-val sem. „A helyzet ugyanakkor azt igényli, hogy beszéljünk világosan: 1. Főpolgármesterként nem fogok koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val. Ügyek és a programom mentén teremtünk többséget a Fővárosi Közgyűlésben.”

Azt is kijelentette, hogy nem a Fideszből és a DK-ból fog választani helyettest, igazi szakemberekkel tervez dolgozni, elküldvén Gyurcsány embereit, akik lehetséges, már nem sokáig lehetnek a Városházán. „2. Nem lesz se fideszes, se DK-s főpolgármester-helyettesem. 3. Bukott pártkáderek helyett végre szakemberekkel fogjuk vezetni Budapestet és a fővárosi cégeket. Gyurcsány emberei mennek, de Orbán emberei sem jöhetnek a helyükre. A Városháza nem lesz sem a Fidesz, sem a DK zsákmánya.

Nemet mond a Maxi-Dubajra, de még a kínai magasvasútra is, addig a HÉV-fejlesztésre már igen, mert azt különösen fontosnak tartja. Vannak területek, amikben nem ismer alkut, és azokból nem fog engedni. „4. A programom, a kampányom állításai egytől egyig érvényesek továbbra is. Nemet mondok a Maxi-Dubajra, nemet mondok a kínai magasvasútra, nemet mondok az oligarchákra, és igent arra, hogy Budapest végre megkapja a neki járó uniós és hazai forrásokat, elinduljon végre a hévek fejlesztése. Meg fogom védeni Budapest szabadságát és sokszínűségét bárkivel szemben. Ebben nincs alku és nem is lesz.”

„5. Továbbra is azt kérem mindenkitől, ne csak főpolgármesterként támogasson, de az általam vezetett fővárosi listának is adjon bizalmat. Így lesz erőnk ahhoz, hogy a szakemberekből álló csapatommal megvalósítsuk a részletes főpolgármesteri programomat.”

„Minden budapesti főpolgármestere leszek, legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki szavazó, vagy akár olyan budapesti, aki egyik pártpolitikai tömbbel sem szimpatizál, vagy most szavaz először. Mindenki szavazatára számítok, aki változást szeretne és azt, hogy pártérdekek helyett végre valóban Budapest érdekei szerint fejlesszük ezt a gyönyörű várost, hogy még szebb, zöldebb, biztonságosabb és élhetőbb legyen.”

„Nekem nem Orbán, nem Gyurcsány, csak Budapest a fontos. Főpolgármesterként a kormánnyal és a pártokkal szemben is a budapestiek érdekeit fogom képviselni. Itt az idő, Budapestnek új főpolgármester kell! Aki változást szeretne Budapesten, vasárnap adjon esélyt, és tegye meg a következő nagy lépést, hogy végre fejlődő pályára állíthassuk Budapestet!”

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.