Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Sokkal közelebb lehetnek hozzánk a fekete lyukak, mint azt a tudósok eddig gondolták

A Földhöz legközelebbi ilyen objektumot eddig 1560 fényév távolságúnak vélték, ám egy új tanulmány szerint alig tizedennyire, 150 fényévre lehet több másik.

...svg content...Fotó: Pixabay
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Euronews beszámolója szerint a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban megjelent tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy a korábban véltnél jóval közelebb, mindössze 150 fényév távolságban is létezhetnek fekete lyukak. Mint írják, az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia missziójának adatai alapján a tudósok eddig azt hitték, hogy a két legközelebbi ismert fekete lyuk a Gaia BH1 és a Gaia BH2, amik 1560, illetve 3800 fényévre találhatóak a Földtől.

Kifejtették, a Padovai Egyetem és a Barcelonai Egyetem tudósai szimulációk segítségével követték nyomon a tőlünk mintegy 150 fényévre lévő Hyades nyílt halmazban lévő csillagok mozgását és fejlődését. A nyílt csillaghalmaz több száz vagy több ezer csillag együttese, amiket a gravitációs vonzás lazán összetart, és amiknek bizonyos tulajdonságaik, például koruk vagy kémiai összetételük hasonló. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Ezt követően a szimuláció eredményeit összehasonlították a Hyades csillagainak tényleges helyzetével és sebességével, amik pontosan ismertek az ESA Gaia műholdjának megfigyelései alapján. Stefano Torniamenti, a Padovai Egyetem posztdoktori kutatója, a tanulmány egyik szerzője elmondta, szimulációik csak akkor képesek egyidejűleg megfelelni a Hyades tömegének és méretének, ha a halmaz középpontjában több fekete lyuk létezik, vagy létezett.

A Hyades-halmaz jelenlegi tulajdonságait akkor sikerült a legjobban reprodukálni, ha két vagy három fekete lyuk szerepelt a szimulációkban, bár a kutatók szerint azok is jó egyezést adnak, amikben a halmazból „kidobott” objektumok szerepeltek. Tehát az eredmények arra utalnak, hogy léteznek fekete lyukak a halmazban, vagy ahhoz nagyon közel. Ha a számítások igazolódnak, azzal az objektumok a Naprendszerünkhöz legközelebbi fekete lyukakká válnának – olvasható.

„Ez a megfigyelés segít megérteni, hogy a fekete lyukak jelenléte hogyan befolyásolja a csillaghalmazok fejlődését, és hogy a csillaghalmazok hogyan viszonyulnak a gravitációs hullámforrásokhoz”

– nyilatkozta Mark Gieles, a Barcelonai Egyetem Kvantumfizikai Tanszékének munkatársa.