Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

A közösségi média nagy hatással van az emberek oltási hajlandóságára

Fotó: MTI/Vasvári Tamás
not image

Borbély Fanni

2021. május 16. - 16:22

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, az egyik legnagyobb hátráltató tényező manapság a magyar lakosság oltási kedvében a közösségi média, ahol oltásra buzdító és oltásellenes hangokat egyaránt lehet találni.

A rektor az Origónak adott interjújában beszélt a magyar járványhelyzetről, a közösségi média hatásáról az oltási kedvre, továbbá említést tett a különböző oltóanyagokkal kapcsolatos tapasztalatairól, és a manapság megjelent hírekről is.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A közösségi médiában egyre többször jöhet szembe egy koronavírussal foglalkozó poszt, mely vagy az oltásra buzdít, vagy épp az ellen szólal fel. Merkely Béla meglátása szerint már “a küszöbén vagyunk annak, hogy legyőzzük a járványt”, és jelenleg is milliós nagyságrendben áll rendelkezésre oltóanyag Magyarországon, a közösségi média erejét azonban károsnak tartja.

“Rendkívül károsnak tartom azokat a megkérdőjelezhető, nem megalapozott híreszteléseket, amelyeket bizonyos médiumokban és ennek következtében a social media felületen megjelennek, például a Sinopharm- vagy AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban.”

Merkely aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokan egyáltalán nem bíznak a kínaiak által kifejlesztett oltóanyag hatékonyságában, pedig a rektor úgy látja, “két oltással megválthatnánk a szabadságunkat, leállíthatnánk a járványt, és biztosítanánk a családunk immunitását is”.

Kitért az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatos globális botrányra is, ugyanis mint ismeretes, az oltóanyag beadása után több országban is leállították a vakcina alkalmazását, miután vérrögképződéses eseteket jegyeztek közvetlenül az oltóanyag beadása után. Merkely úgy látja, az AstraZeneca is a “rossz híresztelés áldozata lett”, s kiemelte, az Egyesült Királyság ennek a vakcinának köszönheti szabadságát.

Merkely szerint túlzóan számoltak be a vakcinával kapcsolatos problémákról, ezzel pedig elvették a lakosság kedvét az oltás beadásától. A rektor kiemelte, “azt sem hangsúlyozták a híradásokban, hogy a dohányzással százszoros, a fogamzásátló tabletta rendszeres használatával szintén százszoros a vérrögképződés esélye, a vírusfertőzés pedig ezerszeresére emeli ennek a veszélyét”.

A szakember tapasztalatai alapján az AstraZeneca esetében felmerülő vérrögképződés kockázata “elenyésző – statisztikailag szinte mérhetetlen”, s Merkely úgy véli, az emberek a túlzó kommunikáció miatt “nem tudnak racionálisan gondolkodni a vakcinaválasztásnál”.

“Rendszeresen olvasok ilyen-olyan badarságot, megalapozatlan, ellenőrizetlen híreket, és végtelenül bosszant, hogy újra és újra elbizonytalanítják az emberek egy részét, ami az életükbe kerülhet.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.