Sikeresen levált a SpaceX legénysége az ISS-ről – már a Föld felé tartanak

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 2. - 11:29

A Crew Dragon két űrhajósa szombaton kezdte meg útját vissza a kék bolygóra, miután elvégezték szükséges munkájukat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A Crew Dragon két űrhajósa szombaton kezdte meg útját vissza a kék bolygóra, miután elvégezték szükséges munkájukat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A NASA felvételein jól látszik, ahogyan a kapszula szépen lassan távolodik az ISS-től, ezzel lezárván az asztronauták két hónapig tartó misszióját. Doug Hurley és Bob Behnken előreláthatólag a mai nap folyamán landolhat a Csendes-óceánban, Florida partjaihoz közel.

Nem lesz azonban egyszerű a feladatuk, hiszen a térségben jelenleg az Isaias névre keresztelt hurrikán tombol, habár nemrég a meteorológiai szolgálat leminősítette trópusi viharrá a ciklont, valószínűleg ezért dönthetett úgy a NASA, hogy nem halasztják el a visszatérést.

Az amerikai űrhivatal szakemberei szerint egyelőre minden rendben zajlik, az űrhajósok Föld körüli pályára álltak, hamarosan pedig átléphetik az atmoszféra legfelsőbb rétegét.

A küldetés még május 30-án indult, amikor is 2011 óta először küldött az Egyesült Államok embereket a világűrbe. Az esemény nemcsak emiatt íródott be a történelemkönyvekbe, hanem azért is, mert ez volt az első olyan eset, amikor egy privát vállalat szállított űrhajósokat az univerzumba.

A dél-afrikai származású üzletember, Elon Musk SpaceX projektje rendkívül sikeresnek bizonyult az elmúlt években, ha az asztronauták mai hazatérése szintén bármiféle gond nélkül végződik, akkor újabb mérföldkőhöz érkezhetnek.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/vajon-pontosan-milyen-idos-lehet-a-vilagegyetem/