Nem mindig szívpanasz okozza a rövid ideig tartó mellkasi fájdalmat

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 22:54

Már általános iskolás korunk óta tudjuk, hogy a mellkasi fájdalom életveszélyes egészségügyi vészhelyzetet jelezhet, így nem véletlen, hogy minden egyes apró panasz észlelésekor javallott az orvos mihamarabbi felkeresése.

A mellkasban létfontosságú szervek helyezkednek el, az ezeket érintő gondok akár életünket is veszélyeztethetik, ám a szíven és a tüdőn kívül rengeteg izom, hártyák és idegek is megtalálhatóak benne, amelyek ugyanúgy kellemetlenségeket okozhatnak.

Elsőre mindjárt szívinfarktusra gyanakodunk, ami természetes jelenség, nem véletlen, hogy azok, akik először élnek át pánikrohamot, általában sürgősségi osztályon vagy mentőben kötnek ki, holott idegi alapon történt esetükben a roham.

Habár a szívproblémák a fiatalabb korosztályt is érinthetik, de gyakoribbak a 45-50 éven felülieknél. Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód egyaránt növelik a szívproblémák rizikóját, ezért, ha ezek bármelyike jellemző ránk, akkor tilos túl könnyen venni a mellkasi fájdalmakat – írta az Egészség Kalauz.

A mellkasi fájdalmak többsége 5-20 percig tart, szívproblémákra az ennél rövidebb vagy hosszabb ideig tartó fájdalom egyáltalán nem jellemző. Mindez azt jelenti, ha néhány másodpercig érzünk éles, nyilalló fájdalmat, esetleg órákon keresztül, akkor más betegség állhat a panaszok hátterében.

Ha pontosan meg tudjuk mutatni, hol fáj a mellkasunk, szintén nem szíveredetű tünetként értékelhető, ez utóbbi esetében ugyanis más testrészekbe is átsugározhat a fájdalom, például vállba, karba vagy nyakba és állkapocsba.

Az izmok, esetleg a csontok, ízületek betegségére utalhat, ha a mellkasi fájdalom mozgás közben jelentkezik (vagy mozgásra egyenesen romlik), illetve, ha a fájdalom intenzívebbé válik, ha a kezünkkel óvatosan megnyomjuk az érintett területet. A légzőszerveket, esetleg a mellkast borító hártyát érintő betegség, gyulladás tünete lehet, ha a fájdalom egy-egy (mélyebb) lélegzetvételt kísér.