Állítólag egyetlen Covid-beteg sincs Észak-Koreában, mégis Covid-tünetekkel halnak meg az emberek

Fotó: Unsplash/Thomas Evans
not image

Kornis Vivien

2021. július 18. - 07:32

Bár nincsenek koronavírushoz kapcsolódó esetek Észak-Koreában, állami létesítményt hoztak létre az izolációhoz, ahonnan hazatérve sokan életüket vesztik.

Az észak-koreai hatóságok továbbra is azt állítják, hogy az országban még nem volt megerősített Covid-19-eset, mégis egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a koronavírus okozta megbetegedés tüneteiben szenvedő emberek meghalnak, miután kiengedték őket az állami karanténlétesítményekből. 

A Daily NK észak-koreai forrása szerint Dél-Phjongan tartományban az állami karanténlétesítményekből a tüneteik javulása után szabadon bocsátott emberek mintegy 10 százaléka később életét vesztette.

A névtelenül nyilatkozó forrás szerint a százalékos arány a hatóságok által csendben lefolytatott vizsgálat révén derült ki, és a hazaengedett emberek halálozási arányai között nagyok az eltérések regionális szinten, főként azért, mert területenként eltér a karanténba helyezett személyek száma.

Az észak-koreai hatóságok állami karanténlétesítményeket hoztak létre az ország minden tartományában azok számára, akiknél felmerül a gyanú, hogy koronavírus-fertőzöttek. Ez alól egyedül Phenjan kivétel politikai okokból, tiltja a “forradalmi főváros” számára a koronavírushoz kapcsolódó bárminemű intézmény létesítését.

Észak-Koreán belül ezeket a létesítményeket “Állami Karanténlétesítmény Covid-19-gyanús Esetek Számára” névvel illetik.