Clouds
21 Budapest
Dollár
344,52 Ft
Euró
370,79 Ft
Font
431,70 Ft
Bitcoin
26,872 $

Rezervátumban landoltak a Starship indítóállásának darabjai, perelnek a környezetvédők

MTI/EPA/ABRAHAM PINEDA-JACOME
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

A környezetvédők perre mennek, amiért a Szövetségi Légügyi Hivatalt engedélyt adott a kilövésre.

Úgy vélik ugyanis, hogy a rakétaindításra anélkül adták ki az engedélyt, hogy korábban alaposabban megvizsgálták volna annak környezetre gyakorolt hatását – számolt be róla a CNA.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A Mexikói-öböl felett felrobbantott Starship a környezetvédők szerint veszélyeztette a dél-texasi vadállatok menedékhelyeit, arról nem is beszélve, hogy már a kilövés során is súlyos környezetszennyezés történt. Habár korábban még csak a veszély kapcsán hívták fel a figyelmet, mostanra kiderült, bíróságra viszik az ügyet.

Tűz, por, repülő betondarabok – sorra derülnek ki a részletek

Már az indítás sem volt zökkenőmentes, hiszen az állásról kirepülő vasbetondarabokból még jóval távolabb, a texasi Boca Chica állami park közelében lévő Lower Rio Grand Valley nemzeti vadrezervátum mellett is találtak.

A robbanás egy 1,4 hektáros tüzet is lángra lobbantott, valamint porfelhőt zúdított a közeli Port Isabel városára, illetve a környező lápokra – közölte az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata.

A SpaceX sikerként értékelte a kilövést, amely értékes adatokat fog szolgáltatni a Starship és a Super Heavy rakéták fejlesztéséhez, melyek a NASA Artemis Holdprogramjának kapcsán fontos szerephez juthatnak.

A kereset szerint ugyanakkor az elmúlt években legalább kilenc, a környezetet veszélyeztető kilövés, illetve baleset történt, mely intenzív zaj és fényszennyezéssel is járt. Ezért az engedélyeztetésekhez szélesebb körű hatástanulmányokat követelnek.