Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Újabb problémával néz szembe a SpaceX a Starship felrobbanása után

Fotó: Twitter / SpaceX
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő

A SpaceX Starship rakétájának Mexikói-öböl feletti látványos felrobbanása az emberek, a kilövőállomáson történt robbanás pedig az amerikai kormányzat figyelmét keltette fel.

A rakéta múlt csütörtöki dél-texasi indítása olyan erőket szabadított fel, amelyek gyakorlatilag megsemmisítették a kilövőállást.

A kilövés után készült képeken látszik, hogy a kilövőállásnál egy jelentős méretű kráter jelent meg, aminek oka, hogy a hajtóművek beindítása után keletkező erők feltépték a betont, a fém- és betondarabok pedig több száz méteres körzetbe szóródtak szét, ami a természetvédelmi aktivisták szerint kifejezetten aggályos egy természetvédelmi terület közelében lévő kilövőállás esetében.

Az eddigi jelentések szerint senki sem sérült meg, és a rezervátumban sem találtak elpusztult madarakat vagy állatokat, ám az aktivisták ennek ellenére is azt hangsúlyozzák, hogy a Boca Chicáról történő további kilövések előtt alapos elemzést kell végezni a közbiztonságra és a környezetre jelentett potenciális veszélyről.

Hogy van min javítani, azt vélhetően a SpaceX és annak első embere, Elon Musk is érzi, aki pénteken közölte, hogy a valaha megépítette legnagyobb teljesítményű rakéta következő indítása előtt vízgőtéssel és acélalappal kapcsolatos beruházásokat is végrehajtanak.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal múlt héten közölte, hogy a törvény által előírtaknak megfelelően vizsgálatot folytat, amely blokkolja a következő rakétaindítást, amíg a SpaceX meg nem tudja határozni a hibák okait, és nem tesz lépéseket azok kijavítására.