Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Rejtélyes agybetegség terjed Kanadában – itt az új világjárvány?

Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kanada New Brunswick provinciájában összesen már 48 beteget diagnosztizáltak a misztikus rendellenességgel, amire még a neurobiológusok sem tudtak magyarázatot adni.

A BBC riportjából kiderült, hogy az érintett 18 és 85 év közötti páciensek esetében eltérő, ám annál súlyosabb panaszok jelentkeztek, úgymint megváltozott, agresszív viselkedés, erőteljes szorongás és depresszió, izomfájdalmak, remegés és rohamok, álmatlanság, beszédzavarok, hirtelen súlyvesztés, valamint izomsorvadás.

A betegek egy része hallucinációról is beszámolt, többeknél Capgras-szindróma alakult ki, ami egy súlyos pszichiátriai elmezavar, mely során a páciens meg van győződve róla, hogy egy közeli hozzátartozóját vagy családtagját egy hamis imposztor játssza.

Az egyik beteg, a 60-as éveiben járó Roger Ellis fia is elmesélte, miként élte meg édesapja a fertőzést:

“Hallucinált, zavart gondolatai voltak, folyamatosan ugyanazt szajkózta, néha agresszívvá vált, egyszer pedig elfelejtett járni. Három hónap leforgása alatt egészen addig romlott az állapota, hogy azt hittük, meg fog halni, de senki sem tudta, miért történhet meg a tragédia.”

Kezelőorvosai először azt hitték, Ellis Creutzfeldt–Jakob-szindrómában szenvedhet, ami egy ritka, halálos kórlefolyású agyi rendellenesség, ám az elvégzett tesztek sorra negatív eredményekkel zárultak. Orvosok nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy a férfi dominsav-mérgezést kaphatott az 1980-as években, melynek következményei csak most jöttek elő.

Mindez csupán találgatás, a British Columbia Egyetem neurológusa, Neil Cashman a lap megkeresésére elmondta, fogalmuk sincs arról, mi okozhatja ezeket a furcsa tüneteket:

“A sötétben tapogatózunk, nincsenek ismereteink az elváltozásról. Jelenleg ott tartunk, hogy nem tudjuk, fertőző-e a betegség, mint ahogyan az is kérdéses, pontosan mi válthatja ki a tüneteket.”