Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,07 Ft
Euró
393,64 Ft
Font
467,97 Ft
Bitcoin
64,423 $

Sorra érkeznek a reakciók az iráni modell kivégzések ellen tiltalkozó ruhája kapcsán

Széles körben felháborodást váltott ki különleges, figyelemfelkeltő ruhájával egy iráni születésű modell, aki egy hurokra emlékeztető felsőrésszel ellátott ruhát viselt, hogy felhívja a figyelmet a kegyetlen iráni kivégzésekre.

...svg content...Fotó: EPA/Mohammed Badra
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A New York Post jelentése szerint az iráni születésű modell, Mahlagha Jaberi Instagramjára posztolt egy videót, miután megjelent a Cannes-i Filmfesztiválon. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a videót a „#StopExecutionsInIran” hashtaggel osztotta meg. Mint ismert, Irán az elmúlt hetekben is több állampolgárt végzett ki akasztással, a kegyetlen gyakorlatot pedig a Biden-kormányzat is elítélte, felszólítva Iránt, hogy „ne hajtsák végre ezeket a kivégzéseket”.

Irán csak az elmúlt 18 napban legkevesebb 90 kivégzést hajtott végre, ami a norvégiai székhelyű Iráni Emberi Jogok Csoport szerint az elmúlt 5 év „legvéresebb hónapjává” tette a májusi hónapot. Jaberi videója és ruhaválasztása vírusként terjed az interneten, újságírók, politikai kommentátorok és kormánytisztviselők pedig dicsérik vagy épp bírálják a modellt tiltakozó videója miatt. Soron kívül Ugrott a gyermekbántalmazó karateedző egyik legértékesebb díja

Yashar Ali baloldali újságíró például bírálta Jaberit a videó miatt, amit „szégyenletesnek” nevezett:

„Miközben ártatlan irániakat végeznek ki, @MahlaghaJaberi úgy gondolta, hogy jó ötlet olyan ruhát viselni, amelybe hurkot varrtak, majd egy csábító videót forgatni egy olyan dal felhasználásával, amely a tiltakozók himnuszává vált. Abszolút szégyenletes minden tekintetben. Aztán a videót azzal zárni, hogy „állítsátok le a kivégzéseket”, és minden egyéb kontextus vagy információ nélkül, nem éppen segítőkész!”

A Hudson Intézet vezető munkatársa, Michael Doran szerint azonban Jaberi ruhája a „tiltakozás szemet gyönyörködtető” formája volt. Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Gerascsenko eközben azt írta, hogy Jaberi ruhája a „bátorság” jele volt. Mások azt mondták, hogy „kiállnak” mellette:

Miután sokan kritizálták a modell posztját, egy közleményt tett közzé Instagramján, melyben tisztázta, miért döntött a hurkos ruha mellett:

„76. Cannes-i Filmfesztivál 2. megjelenés. A ruhámat a @jilaatelier tervezte. Divatnyilatkozatot akartunk tenni, hogy megfigyeljük Cannes csillogását, de ami még fontosabb, hogy felhívjuk a média figyelmét az iráni emberek jogtalan kivégzéseire. Sajnos a filmfesztiválon nem engedélyezettek a politikai nyilatkozatok, és a biztonságiak megakadályozták, hogy megmutassam a ruhám hátulját, de a ‘hurok’ jelentése jól érthető volt.”

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium fő helyettes szóvivője is elítélte Irán közelmúltbeli kivégzéssorozatát:

„Csatlakozunk az iráni néphez és a nemzetközi közösséghez, és felszólítjuk Iránt, hogy ne hajtsa végre ezeket a kivégzéseket. Ezeknek az embereknek a kivégzése – a széles körben látszatpereknek tekintett eljárások után – az emberi jogok és az alapvető méltóság megsértése lenne Iránban és mindenhol.”

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.