Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,53 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
63,656 $

A közelmúltbeli tüntetések nyomán Irán ismét kivégzett három férfit

A nemzetközi megfigyelőszervek elítélték Iránt, miután újabb három férfit végeztek ki az országot megrázó újabb tüntetések nyomán.

Fotó: MTI/EPA/Iráni legfõbb vezetõ hivatala
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint a Mizan News igazságügyi hírportál számolt be arról, hogy Majid Kazemit, Saleh Mirhashemit és Saeed Yaqoubit kivégezték Iszfahánban. A három férfit azzal vádolták, hogy tavaly novemberben a kormányellenes tüntetések során „megtámadtak és megöltek három biztonsági tisztet”.

A kivégzések hírére csütörtökön az amerikai külügyminisztérium felszólította Iránt, hogy tartózkodjon a kivégzések végrehajtásától, hangsúlyozva, hogy az iráni eljárások „látszatperek”. Eközben az Amnesty International arról jelentett, hogy a férfiakat „gyorsított eljárásban, a megfelelő eljárás betartása nélkül vitték át az iráni igazságszolgáltatási rendszeren”. Soron kívül Kizuhant az ötödik emeletről egy kisgyermek Csepelen

Mahmood Amiry-Moghaddam, az Iran Human Rights nevű civil szervezet igazgatója pedig egy tweetben azt írta:

„Ezek a kivégzések az iszlám köztársaság uralmának meghosszabbítását szolgálják, és csak magas politikai áron akadályozhatja meg a tüntetők további kivégzéseit. Ha az iráni hatóságok gyakorlata nem vonja maga után a nemzetközi közösség komoly következményeit, úgy tüntetők százainak életét fogja elvenni a gyilkológépezetük.”

Irán csak a tavalyi évben legkevesebb 582 embert végzett ki, ami 75 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Emberi jogi csoportok felhívták a figyelmet arra is, hogy ez a megdöbbentően jelentős emelkedést egyértelműen Teherán azon törekvését tükrözi, hogy „félelmet keltsen” a rezsimellenes tüntetőkben.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) és a franciaországi székhelyű Együtt a halálbüntetés ellen (ECPM) csoportok múlt hónapban közzétett jelentése szerint 2015 óta ez volt a legtöbb kivégzés Iránban. A tavalyi kivégzések több mint felére a szeptemberben kirobbant tiltakozások után került sor.