Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Rakéta-hajtóanyaggá alakíthatja a levegőből begyűjtött szén-dioxidot a SpaceX

NASA/Joel Kowsky
not image

Kulcsár Péter

2021. december 17. - 19:53

Újabb merész célt tűzött ki maga elé a SpaceX, ezúttal rakéta-üzemanyagot termelnének a levegőből.

Új programot indít a SpaceX, melynek keretében szén-dioxidot fogunk kiszívni az atmoszférából, és azt rakéta-üzemanyaggá konvertáljuk” – osztotta meg a híreket Twitter-oldalán Elon Musk.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A helyben lévő erőforrások üzemanyaggá történő átalakításának folyamata a dollármilliárdos üzletember szerint óriási jelentőséggel bírhat a bolygóközi utazások során, például a Mars-missziók alkalmával is.

A SpaceX előtt még rengeteg munka áll, tekintettel arra, hogy a Falcon 9 rakéta indulásakor óriási mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki a környezetbe, ám az úgynevezett közvetlen levegőgyűjtési (DAC) technika segítségével több ezer tonna káros gázt tudna beszívni, amit később felhasználhatna hajtóanyagként.

A világ legnagyobb DAC-üzeme idén Izlandon kezdte meg a működését, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor több mint 4 400 tonna szén-dioxidot semlegesíthet a légkörből.

A hír egyébként azt követően érkezett, hogy Elon Musk az év elején100 millió dolláros díjat hirdetett a szén-dioxid-eltávolítási technológiák kidolgozására, melynek a célja az lenne, hogy évente 1 000 tonna szén-dioxidot vonjanak ki a légkörből.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.