Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,786 $

Olcsó és fenntartható karbonbefogási technológia fejlesztése körvonalazódik

A globális felmelegedés súlyosbodásának megfékezése óriási feladat elé állítja a nagyhatalmak vezetőit, akik úgy tűnik, feleszmélhettek.

...svg content...Twenty20
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma (DOE) olyan karbonbefogási technológiák kifejlesztését szorgalmazza, amelyek segítségével az elkövetkező években jelentős mértékben csökkenthető az atmoszférába kerülő szén-dioxid szintje.

Többek között a svájci Climeworks által létrehozott Direct Air Capture (DAC) nevű rendszer implementálását fontolgatják, melynek révén begyűjthető a légkörben található szén-dioxid, amit szilárd kristályokká alakíthatnak, majd ezeket az ásványokat föld alá süllyesztve tárolhatják. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

A világ első negatív emissziós erőművét 2017-ben létesítették, Izlandon pedig idén nyílt meg az egyik legnagyobb DAC-üzem, az Orca, ahol éves szinten nagyjából 4 ezer tonnányi szén-dioxidot tudnak kivonni a levegőből.

A végső semlegesítéshez rengeteg karbonbefogó gyárat kellene felhúzni, hiszen hogy perspektívába helyezzük a szituáció súlyosságát, emberi tevékenységek során évente körülbelül 30 milliárd tonna káros gázzal szennyeződik meg az atmoszféra, ami azt jelenti, hogy DAC-üzemből több ezerre lenne szükség.

A Climeworks megoldása révén nagyjából 600 dollár költség mellett távolítható el 1 tonnányi szén-dioxid, ami nem túlságosan kifizetődő, viszont a kanadai Carbon Engineering egy nagyobb léptékben is működőképes, továbbfejlesztett eljárással akár 94 dollárra csökkenheti a kiadásokat.

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma a két említett vállalaton keresztül szeretné elindítani karbonbefogási és karbonsemlegesítési projektjét, amelyre 2021-ben 22 millió dollárt szántak, jövőre pedig további 24 millió dollárt folyósítanának a helyzet enyhítésére.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.