Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Olcsó és fenntartható karbonbefogási technológia fejlesztése körvonalazódik

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 10. - 02:07

A globális felmelegedés súlyosbodásának megfékezése óriási feladat elé állítja a nagyhatalmak vezetőit, akik úgy tűnik, feleszmélhettek.

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma (DOE) olyan karbonbefogási technológiák kifejlesztését szorgalmazza, amelyek segítségével az elkövetkező években jelentős mértékben csökkenthető az atmoszférába kerülő szén-dioxid szintje.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Többek között a svájci Climeworks által létrehozott Direct Air Capture (DAC) nevű rendszer implementálását fontolgatják, melynek révén begyűjthető a légkörben található szén-dioxid, amit szilárd kristályokká alakíthatnak, majd ezeket az ásványokat föld alá süllyesztve tárolhatják.

A világ első negatív emissziós erőművét 2017-ben létesítették, Izlandon pedig idén nyílt meg az egyik legnagyobb DAC-üzem, az Orca, ahol éves szinten nagyjából 4 ezer tonnányi szén-dioxidot tudnak kivonni a levegőből.

A végső semlegesítéshez rengeteg karbonbefogó gyárat kellene felhúzni, hiszen hogy perspektívába helyezzük a szituáció súlyosságát, emberi tevékenységek során évente körülbelül 30 milliárd tonna káros gázzal szennyeződik meg az atmoszféra, ami azt jelenti, hogy DAC-üzemből több ezerre lenne szükség.

A Climeworks megoldása révén nagyjából 600 dollár költség mellett távolítható el 1 tonnányi szén-dioxid, ami nem túlságosan kifizetődő, viszont a kanadai Carbon Engineering egy nagyobb léptékben is működőképes, továbbfejlesztett eljárással akár 94 dollárra csökkenheti a kiadásokat.

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma a két említett vállalaton keresztül szeretné elindítani karbonbefogási és karbonsemlegesítési projektjét, amelyre 2021-ben 22 millió dollárt szántak, jövőre pedig további 24 millió dollárt folyósítanának a helyzet enyhítésére.