Beüzemelték a világ legnagyobb karbonbefogó szerkezetét

Climeworks
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 06:28

Szerdán beindították Izlandon azt a hatalmas széndioxid-semlegesítő gépezetet, melynek révén óriási mennyiségű káros gázt lehet semlegesíteni.

Az Orca névre keresztelt létesítmény teljes kapacitás mellett évente 4 400 tonnányi szén-dioxidot képes kivonni az atmoszférából, ami annyi káros gázzal egyenlő, mint amennyit nagyjából 870 benzines autó termel tizenkét hónap leforgása alatt – olvasható az The Guardian hírportál beszámolójában.

A szerkezet konténerszerű egységekből tevődik össze, amelyek hatalmas ventilátorokkal szívják magukba a környező levegőt, amit átáramoltatnak szintén óriási méretekkel ellátott szűrőkön.

Amint megteltek ezek a filterek, a konténereket lezárják, ezáltal az üvegházhatású gázokat be tudják sűríteni, majd vízzel vegyítik őket, és körülbelül 800 méteres mélységbe a föld alá bocsátják, ahol megszilárdulhatnak, és kőzetként maradhatnak.

A karbonbefogás ötlete már régóta foglalkoztatja a klímakutatókat, ám még nem sikerült olyan technológiát kifejleszteni, ami ne lenne túlságosan drága, ezért gyakran lemondanak a nagyobb vállalatok a további lehetséges kutatásokról.

Természetesen a klímaváltozást ilyen masinákkal képtelenség megoldani, hiszen már akkora méreteket öltött világszerte a globális klímakatasztrófa, hogy kizárólag karbonbefogó gyárak felépítésével és üzemeltetésével lehetetlen elkerülni a helyzet súlyosbodását.

Ennek ellenére jó látni, hogy jólelkű mérnökök és tudósok éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy valamilyen apró, ám annál hasznosabb megoldással egy lépéssel közelebb kerüljenek az éghajlatváltozást megállító Szent Grál felfedezéséhez, ami azonban sajnos csak a mesekönyvekben létezik.