Karbonbefogással sem fordítható vissza a klímaváltozás

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 10. - 20:03

Habár sokan a szén-dioxid koncentrációjának minimalizálásával szeretnék elejét venni az éghajlatváltozás eldurvulásának, a technológia a korábbi ígéretes részeredmények ellenére sem oldhatja meg hosszú távon a problémát.

Még ha sikerülne is egy korszakalkotó karbonbefogási módszert megalkotni az elkövetkező évtizedekben, addigra az atmoszférában lévő káros gázok már annyira elszaporodnának, hogy képtelenség lenne kiszűrni és egészségesebbé tenni a levegőt – olvasható az MIT Technology Review jelentésében.

Habár elméletben a technológia működhet és segíthet, szakértők szerint nem fogjuk tudni megoldani vele a globális felmelegedéssel kapcsolatos gondokat, hiába tesznek napról napra hangzatosabb kijelentéseket a kutatók az eljárás pozitívumairól.

Az egyik legnagyobb ígéret alapján olyan szerkezeteket és szondákat juttathatunk majd ki a világűrbe, melyekkel kezelhető lesz a légkör felső rétege, ezáltal nagyobb mértékben megtisztítható üvegházhatású gázoktól az atmoszféra.

Bár ennek van igazságalapja, klímakutatók nem gondolják, hogy elég lehet egy ilyen módszer a teljes biztonság eléréséhez, a széndioxid-emisszió ugyanis változatlan maradhat, egyszóval radikális fordulatot lehetetlen előidézni úgy, hogy közben minden marad a régiben.

Ha továbbra is szennyezzük bolygónkat, a gyárak és a nagyvállalatok pedig nem tartják be a kiszabott emissziós kvótákat, akkor semmi sem fog változni, feltalálhatunk jobbnál jobb technikákat és gépeket, melyekkel kiszűrhető a szén-dioxid, feleslegesek lesznek.

David Keith karbonsemlegességgel és karbonbefogással foglalkozó mérnök elmondta, a téma a 21. században rendkívül felkapott, ami egyrészt jó hír, mivel sokan szeretnék megállítani a negatív folyamatok súlyosbodását, másrészt viszont kérdéses, mikorra realizálhatják a terveiket.