Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Több ezer tonna rakéta-hajtóanyagot szállítottak a Starship kilövőállomására

EPA/Inspiration4/John Kraus
not image

Kulcsár Péter

2021. november 9. - 14:16

Nemsokára megkezdődhet a Starship űrhajó régóta várt tesztrepülése, amely során kiderül, miként teljesít élesben a hatalmas monstrum.

A Teslarati magazin beszámolójából megtudhattuk, a SpaceX több ezer tonnányi rakéta-hajtóanyagot szállított az elmúlt hetek során a dél-texasi bázisra, ahol hamarosan nekiláthatnak a Starship űrhajó, illetve a Super Heavy hordozórakéta tesztelésének.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

A folyékony oxigén hajtóanyagból (LOX) álló szállítmányt azokba az óriási tartályokba töltötték, amelyek a kilövőállomás közvetlen közelében helyezkednek el annak érdekében, hogy zavartalanul megtörténhessen az utánpótlás.

Nagyjából 1 500 tonnát sikerült a helyszínre vinniük, és még így is csupán a teljes kapacitás 60 százalékát tudták kielégíteni, így még legalább egy hónapon keresztül folytatódhatnak a munkálatok.

Egyelőre nem tudni pontosan, mikor történhet meg az első felszállás, a SpaceX ugyanis még mindig a Szövetségi Repülési Igazgatóság jóváhagyására vár, nem mellesleg a legfőbb komponensek sem kerültek még a helyükre, így elképzelhető, hogy csak 2022 első félévében várható a tesztsorozat lebonyolítása.

Mindeközben jó híreket is kaptak, ugyanis kiderült, a rivális Blue Origin elvesztette a NASA irányában folytatott pereskedést a Holdra tartó Artemis-program kapcsán, ezáltal elhárult a jogi akadály is az elől, hogy ismét embereket küldhessenek Földünk hűséges követőjének felszínére a SpaceX rakétáival és kapszuláival.