Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Videón a SpaceX hatalmas Starship-befogó robotpálcikája

TÉMÁK:
#SpaceX #Világűr
SpaceX
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Mechazilla névre keresztelt szerkezet segítségével könnyedén befogható landolás közben az óriási méretekkel rendelkező Starship űrhajó.

A hatalmas robotcsápok arra szolgálnak, hogy földet éréskor elcsípjék az éppen ereszkedő űrhajót, és biztonságba helyezzék, még mielőtt bántódása esne a kifinomult szerkezetnek – írta a Futurism magazin.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Elon Musk először augusztusban számolt be a gigantikus robotpálcikákról, a tesztelésre azonban egészen október 28-ig várnunk kellett, ám ez sem maradt el, és sikerrel végződött.

A 134 méter magas kilövőállomásra felhelyezett masszív struktúrát hónapokon keresztül építették és szerelték, végül létrehoztak egy olyan precíz modult, amellyel kordában tartható leszállás közben a Starship.

A Starship 20 prototípus múlt héten teljesítette az első statikus beindítási tesztet, ami azt jelenti, hogy a SpaceX hamarosan ellenőrizheti, miként tudja elkapni a robotpálcika a Super Heavy hordozórakétát és a tetejére rögzített Starship űrhajót.

Habár a tesztre már készen állnak, még várniuk kell az amerikai Szövetségi Repülési Igazgatás jóváhagyására, máskülönben ugyanis jogtalannak minősíthetik a procedúrát, ezáltal ellehetetlenülhetnének az eddigi eredményeik.