Felkerültek a rakétaelfogó robotpálcák a SpaceX kilövőállomására

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. október 24. - 08:43

Az összeszerelési és finomhangolási munkálatok sikerrel zárultak, az amerikai űrvállalat felhelyezte a Super Heavy hordozórakéta befogására szolgáló robotkarmokat a kilövőállomásra.

A különleges kialakítású robotpálcák segítségével földet érés közben elcsíphető a Super Heavy booster, ezáltal a visszatérés sokkal biztonságosabbá válhat, nem beszélve arról, hogy a korszakalkotó technológia forradalmasíthatja a jelenlegi landolási módszereket.

Elon Musk még tavaly decemberben jelentette be, hogy megkezdték a robotkarmok fejlesztését; a mérnököknek és a vállalat dolgozóinak majdnem 10 hónapba telt, mire tökéletesítették a precíz szerkezetet – írta a Futurism magazin.

A futurisztikus eszköz Mechazilla névre keresztelt karjai a Super Heavy hordozórakétán kívül a Starship űrhajót is képesek lesznek megfogni, ennek tesztelésére azonban még néhány hónapot várni kell.

Érdekes lesz megfigyelni, gyakorlatban miként működhet a rendszer, egyáltalán van-e potenciál a technikában, hiszen előfordulhat az is, hogy feleslegesen tervezgettek, hiszen valós időben teljesen máshogy szuperálnak a modulok.

Mindenesetre a cég készen áll a következő misszióra, így hamarosan kiderülhet, érdemes volt-e annyi időt és energiát ölni a rakétaelfogó robotpálcák kifejlesztésébe és csiszolásába.