Lemásolta a SpaceX Super Heavy hordozórakétáját Jeff Bezos űrvállalata

Blue Origin
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 27. - 01:40

Intenzív fejlesztési munkálatokba kezdett a Blue Origin cég, melynek keretében a New Glenn rakéta finomhangolását végezhetik el.

Az Ars Technica riportjából megtudhattuk, a Super Heavy hordozórakéta dizájnjára és felépítésére erősen hajazó New Glenn egységet a Project Jarvis nevű program révén tesztelték le a floridai Cape Canaveral Space Force Station űrkikötőnél.

Az első repülés hamarosan kezdetét veheti, erre utalnak ugyanis azok a fényképek, amelyeket a helyszínen készítettek a rakéta oldalsó tartályairól, amik nemrégiben kerültek fel a végső pozíciójukba.

A Blue Origin mérnökeinek állítólag sikerült egy olyan gyors és könnyen alkalmazható technológiát megalkotni, melynek révén az üzemanyagtartályokat sokkal egyszerűbben össze lehet illeszteni a főegységgel.

Egyelőre nem tudni, végül milyen landolórendszert választhatnak, ám minden jel arra utal, hogy a SpaceX-től ellesett vertikális procedúra mellett voksolhatnak Jeff Bezosék.

Az űrverseny tehát továbbra is javában zajlik, a cél pedig az, hogy minél hamarabb embert juttassanak el a Holdra, valamint a Marsra, ami mind a SpaceX, mind a Blue Origin szempontjából óriási siker lenne, függetlenül attól, mely vállalatnak sikerülne először végrehajtani a küldetést.

Sokat nyomhat a latba, hogy a NASA a SpaceX-et választotta az Artemis-program kapcsán, amely révén 2024-ben újból ember léphet a Hold felszínére, ahol egy űrbázist is ki szeretnének alakítani, ahová havi rendszerességgel érkezhetnének az asztronauták.